Френските синдикати призовават за демонстрация на сила, след като пенсионната реформа е напът да бъде приета

  • 15 март 2023 12:05

  • 268
  • 4
Френските синдикати призовават за демонстрация на сила, след като пенсионната реформа е напът да бъде приета
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Натрупан боклук в Париж, спиране на операциите с втечнен природен газ и отменени жп услуги. Синдикатите във Франция призовават за демонстрация на сила, тъй като пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон се доближава до окончателното си приемане в  парламента, съобщи Франс прес.

Широк алианс от синдикати е призовал за осми ден на улични протести в цяла Франция, започнали в средата на януари, за да могат гражданите да се противопоставят на на плановете на Макрон за увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Проектозаконът за пенсионната реформа се разглежда от съвместен парламентарен комитет, в който депутатите от горната и долната камара на парламента ще потърсят днес компромисен текст преди окончателното гласуване утре в Сената и в Националното събрание.

Над 6000 тона отпадъци  са натрупани в Париж, след като общинските  служители по събиране на  боклука удължиха стачката си за втора седмица, Френският енергиен сектор също е сериозно засегнат, а блокадите на терминалите за втечнен природен газ продължават, съобщиха "Еленжи" (Elengy), дъщерната форма на "Анжи" (Engie) и синдикати.

Няколко кораба с втечнен природен газ за Франция, са променили посоката си и са се отправили към други терминали във Великобритания, Нидерландия и Испания от началото на стачката и затваряне на терминали за друга седмица би засегнало значително способността на Франция да изнася газ за съседни страни.

Младото поколение във Франция се вдигна на протест срещу пенсионната реформа

"ТоталЕнержи" (TotalEnergies) обяви, че доставките от рафинериите и складовете на компанията продължават да са блокирани. Фос, рафинерията на "Есо" (Esso) също не е могла да изнася продукти.

Калина Христова
268 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.03.15 | 12:40

1
Капитализмът се срива пред очите ни, предупреди основателят на хедж фонда „Цитадел” Кен Грифин в интервю за „Файненшъл таймс”.

2023.03.15 | 12:42

2
Разпадането на бившия соц-блок даде отсрочка за разпадането. Западът изсмука много пари, блага и евтина работна ръка от Изтока. Има една класация на ООН по индекс на човешко развитие. Според нея НИТО ЕДНА държава от бившия соц-лагер не е повишила номинално мястото си по развитие в тази класация - всичките са надолу в сравнение със соц-периода. До една. Естествено, рекордьор поради продажността си (не е намек към тия, дето драскат срещу заплащане, те са част от това) сме ние - от 27-мо на 68-мо място, или 2,5 пъти надолу. Колкото до края - той идва сега, и това е видно за всеки, който разсъждава поне малко. Отложиха го, колкото можаха. И не говоря само за икономическите аспекти, а и за моралните и нравствените. Рим се е сгромолясал когато е потънал в разврат и от моралните му устои не е останало нищо.
Тенев

2023.03.15 | 16:19

4
Това са фактите- останалото е вятър и мъгла...

2023.03.15 | 12:44

3
С педераса Макрон начело Франция стана арабско - циганска държава ! Цигания и мръсотия до шия !

Добави коментар

Водещи новини