Президентът на Финландия на официално посещение в Турция

  • 15 март 2023 11:12

  • 304
  • 1
Президентът на Финландия на официално посещение в Турция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Финландия Саули Нинистьо ще бъде на работно посещение в Турция на 16 и 17 март, за да обсъди с турския президент Реджеп Тайип Ердоган кандидатурата на Финландия за присъединяване към НАТО, съобщи Ройтерс, позовавайки се на турското президентство.

"Двустранните отношения, както и кандидатурата на Финландия за членство в НАТО ще бъдат обсъдени на среща, която ще се състои в Истанбул", се посочва в съобщение на турското президентство.

Финландия и Швеция подадоха през май миналата година кандидатури за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна.

Членката на алианса Турция обаче се противопоставя на тяхното членство, като ги обвинява, че приютяват организации, които тя смята за терористични.

Стокхолм и Хелзинки отричат да дават убежище на бойци, но обещаха да сътрудничат на Анкара за преодоляването на проблемите на сигурността, както и да премахнат оръжейното ембарго.

Улф Кристерсон: Финландия вероятно ще се присъедини към НАТО преди Швеция

На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
304 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.15 | 11:38

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини