Всички нови сгради в ЕС с фотоволтаични панели до 5 г.

  • 14 март 2023 19:39

  • 1113
  • 1
Всички нови сгради в ЕС с фотоволтаични панели до 5 г.
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

От 2028 г. всички нови сгради в ЕС трябва да бъдат оборудвани с фотоволтаични панели и да бъдат с нулеви вредни емисии. Това решиха евродепутатите, като част от мерките за увеличаване на процента на санирани жилища, намаляване на потреблението на енергия и на вредните емисии от парникови газове.

От държавите се очаква да изготвят национални планове за саниране. За да стане закон, предложението на Европейския парламент ще трябва да бъде подкрепено и от държавите от Евросъюза.

40 процента от потреблението на енергия в ЕС отива за отопление или охлаждане на сградите в ЕС. В същото време те отделят 36 на сто от емисиите на парникови газове. Докладчикът по темата в ЕП - ирландецът Киран Къф смята, че новите мерки ще бъдат от полза и за България.

ЕП гласува намаляване на емисиите на страните членки с 40%

“През последната година видяхме огромната зависимост от Русия и от Путин за енергийните доставки. Бих казал на хората в България, че нашето предложение ще им помогне да се откъснат от руската енергийна зависимост за горивото, което използваме да отопляваме домовете си, а също така можем да пестим пари, ако санираме нашите жилища”, заяви Киран Къф от Зелените/ЕСА, предаде БНТ.

ЕП предлага новите обществени сгради да бъдат с нулеви емисии още от 2026 г., а новите жилища от 2028 г. Амбициозните планове предоставят добри възможности за строителния сектор, а държавите трябва да разработят схеми за финансово подпомагане на бедните. Според ЕП в европейския бюджет има средства за това.

“Следващата стъпка е да кажем на хората в България колко важно е това законодателство и да им осигурим подкрепа, за да може това да се случи. ЕС е готов да предостави помощ през Плановете за възстановяване и устойчивост, през структурните фондове, през InvestEU. Вярвам, че това финансиране ще се увеличи през следващите години. Някои хора ще имат нужда от 100 процента финансиране от държавата, други ще имат нужда от заем, за да покрият част от разходите, но мисля, че когато това предложение стане закон, то ще предостави огромни възможности и за строителния сектор, ще осигури добре платени работни места за българите”, каза още Киран Къф.

Паметници, църкви и други исторически сгради могат да бъдат изключени от санирането. Държавите ще могат да освободят и обществените социални жилища от прилагането на правилата, ако преценят, че санирането ще доведе до увеличаване на наемите, което не може да бъде компенсирано с икономии от сметките за енергия.

Българските евродепутати гласуваха разнородно - 7 бяха "за" предложението, един - против, а шестима се въздържаха.

Мая Йорданова
1113 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.17 | 12:00

1
Силно се надявам педерЕС до 2025 година да се с разпаднал на съставните си части и никога повече да не се повтаря тази глупост!?

Добави коментар

Водещи новини