Евродепутат: Образованието в Европа трябва да се промени като част от "зеления преход"

  • 07 март 2023 15:06

  • 433
  • 1
Евродепутат: Образованието в Европа трябва да се промени като част от "зеления преход"
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Образованието в европейските страни трябва да се промени, това е първата стъпка на обществото към устойчиво развитие. Това смята Татяна Бабраускене (Литва, група „Работници”), член на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и квестор, която бе докладчик на становище по инициатива на ЕИСК за трансформиращо образование, което да даде възможност на младите хора да допринесат за екологичния преход, цитирана от бТА.

Бабраускене е ръководител по международните отношения на Литовския профсъюз в образованието и науката. Становището бе одобрено на пленарна сесия на ЕИСК в края на декември миналата година.

През последните няколко години промените в околната среда са един от основните двигатели за реформа на образованието в посока към по-екологично и устойчиво във всички страни, каза Бабраускене.

Мария Габриел: Иновациите и образованието са в центъра на амбицията ни за удвояване на водородните долини в Европа до 2025 г.

ЕИСК обединява работодатели, профсъюзни дейци и представители на социални, професионални, икономически и културни организации от страните от ЕС и консултира Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия.

Група „Работници“ включва представители на националните профсъюзни организации, конфедерации и браншови федерации. Членовете ѝ представляват над 80 профсъюзни организации, преобладаващата част от които членуват в Европейската конфедерация на профсъюзите или в браншовите ѝ федерации. 

Превръщането на обществата от основани на изкопаеми горива в кръгови и устойчиви ще изисква мащабни промени във всички сектори, включително в образованието, отбелязват от ЕИСК. Хуманистичните ценности следва да бъдат в основата на образованието за устойчиво развитие, като се акцентира върху екологичните и социалните последици от нашите действия. Това изисква образованието да бъде предефинирано - от предучилищното до университетското, както и за възрастните.

"Устойчивостта не се отнася само до околната среда. Има много аспекти и всички 17 цели за устойчиво развитие са еднакво важни. Образованието играе ключова роля, тъй като е основен фактор за постигане на всички останали цели за устойчиво развитие", заяви докладчикът Татяна Бабраускене при гласуването на становището.

Според представителите на гражданското общество в ЕС младите хора са утрешните лидери, двигатели на социалната промяна, икономическото развитие и технологичните иновации и могат да дадат съществен принос за устойчивото развитие, включително при разработването на политики. Критичното мислене и вземането на информирани решения трябва да се преподават в училище, за да могат децата да се справят с проблемите на устойчивото развитие. На основно ниво децата следва да бъдат обучавани за устойчива енергия, потребление и производство, намаляване на хранителните отпадъци и отговорно отношение към избора на храни.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
433 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.07 | 22:00

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини