Полша експулсира беларуски дипломат заради напрежението относно осъждането на полски журналист в Беларус

  • 23 февруари 2023 21:23

  • 522
  • 1
Полша експулсира беларуски дипломат заради напрежението относно осъждането на полски журналист в Беларус
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Полското външно министерство днес заяви, че от беларуски дипломат е поискано да напусне страната на фона на нарастващото напрежение във връзка със задържането на известен полски журналист в Беларус, съобщава БТА.

Аташето по отбраната в посолството на Беларус трябва да напусне Варшава съвсем скоро, съобщи говорителят на външното министерство Лукаш Ясина пред полската агенция ПАП. Ясина заяви, че действията са предприети в отговор на неотдавнашното експулсиране от Беларус на офицер за връзка на полската гранична охрана и двама служители на консулството на Полша в Гродно.

Двустранните отношения между съседните държави вече бяха обтегнати от подкрепата на беларуския президент Александър Лукашенко за военната агресия на Русия в Украйна. Връзките между Беларус и Полша претърпяха нов удар този месец, когато съд в Минск постанови присъда от осем години затвор за Анджей Почобут, известен кореспондент на полски медии.

Бивш руски дипломат: Путин винаги ще бъде източник на война и омраза

На 8 февруари съдът осъди 49-годишния Почобут за нанасяне на вреда на националната сигурност на Беларус и за "всяване на раздор". През 2020 г. Почобут отразяваше подробно масовите антиправителствени протести, които избухнаха след оспорваното преизбиране на Лукашенко на президентските избори, смятани от опозицията и западните държави за фалшифицирани.

Журналистът е в ареста от задържането му през март 2021 г. Полша реагира на присъдата на Почобут, като спря движението през главния граничен пункт на страната с Беларус  - "Бобровники".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
522 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2023.02.23 | 22:53

1
Всичката руска измет на боклука.

Добави коментар

Водещи новини