Шведско спасително куче с български водач помогна за намирането на 18 оцелели в Турция

  • 16 февруари 2023 14:01

  • 5011
  • 0
Шведско спасително куче с български водач помогна за намирането на 18 оцелели в Турция
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Голдън ретривърът Килиан успя да помогне за намирането на 18 оцелели под развалините след земетресенията в Турция.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 694

Кучето е част от шведската пожарна команда, но се включи в екипа на българските доброволци. Близо седмица те работиха в едни от най-засегнатите райони на бедствието и по думите им Килиан е истински герой.

Доброволецът Кирил Христов повече от 20 години е пожарникар в Швеция. Веднага щом чул за бедствието в Турция, потеглил незабавно от Стокхолм към Кахраманмараш със своя партньор 6-годишното куче Килиан, предаде БНТ.

"Пристигнахме за 72 часа. В момента, в който пристигнахме, в 11.00 часа бяхме там, в 12.00 часа тръгнахме да работим. Той трябва да минава през железа, парчета стъкла прескача. С кранове ни вдигаха, с машини. На много голяма височина работи, но той е научен. Той си знае работата. За него това е игра", разказва Кирил Христов.

Килиан е обучен за най-висок клас спасително куче. Още докато бил кутре специалистите видели в него сериозен потенциал да помага при бедствия и кризисни ситуации.

"Той е член на моето семейство. Прикрепен е към мен. Живее с мен, работи с мен. Около 3 години отнема обучението му. Сертифицира се по специален начин в Швеция и има много пресявания. От 120 кучета, които започват предишните три години, може би 3 или 4 завършват курса", допълва Кирил Христов.

Завърналите се български спасители в Турция: Бяхме надежда за хората там

Спасителите никога няма да забравят ужасяващата картина на смърт и разруха.

"Видяхме голямо разрушение. Видяхме градове, които са сринати до основи. Видяхме много хора, които тъжат и голяма мъка имаше. Видяхме и надежда в техните очи, искаха да можем да помогнем", споделя Кирил Христов.

Килиан, водачът му и екипът от доброволци заслужено бяха посрещнати след завръщането си от Турция с аплодисменти и прегръдки.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
5011 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини