Професор по геодинамика: Вранча е най-сеизмичната зона в Румъния

  • 13 февруари 2023 23:02

  • 2850
  • 2
Професор по геодинамика: Вранча е най-сеизмичната зона в Румъния
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Северната и западната част на региона Олтения са сеизмични, но земетресенията там са малки и не създават сериозни проблеми. Това коментира пред в. “Адевърул” румънският професор Марина Маня, която преподава геодинамика в Мексико и Япония.   

“Вранча е най-сеизмичната зона в Румъния. Тя е разположена на три тектонични единици. Земетресенията, които се случват там, се усещат в Букурещ, но и в други градове в южната част на страната и в Молдова. Най-ниска, близка до нулата, е сеизмичната активност в Трансилванското плато. Затова Алба Юлия, Клуж и Орадя са най-безопасните градове в случай на земетресение”, обяснява тя пред в. "Адевърул".

При голямо земетресение в Румъния - 350 000 повредени сгради, 45 000 тежко ранени или загинали

Според Марина Маня е много важно да се анализират състоянието на сградите и гъстотата на населението. “Градовете, построени в райони, където земята не е естествено консолидирана, като Мексико Сити, построен на дъното на някогашно езеро, са по-уязвими в случай на земетресение”, обяснява тя и не изключва рано или късно в Румъния да се случи голямо земетресение.

„За съжаление, настъпването на земетресение с висока интензивност в даден момент е неизбежно”, допълва професор Маня.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2850 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.14 | 05:52

2
добро утро, това кой не го знае?
PaulaFox

2023.02.13 | 23:22

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини