Инженер направи симулация на земетресение като това в Турция

  • 13 февруари 2023 15:01

  • 3434
  • 1
Инженер направи симулация на земетресение като това в Турция
© Gettyimages/архив

Ако в Румъния хипотетично се случи земетресение като това в Турция, сградите, построени по досегашните норми на проектиране, ще понесат многобройни повреди, а някои вероятно ще се срутят. Това предупреждава Джеорже Тарану, учен в Техническия университет „Георге Асаки“ в Яш, цитиран от сайта Зиаре. 

Той е направил симулация, показваща структурното поведение на типична четириетажна стоманобетонна сграда в Румъния, сравнявайки параметрите на труса в Турция от 7,8 и този в румънския сеизмичен район Вранча през 1977 г.  Ученият отбелязва, че максималното ускорение на движението на терена по хоризонтала  в случая на земетресението в Турция е било почти три пъти по-голямо от това на труса във Вранча от 1977 г.

Ако по време на строителството на дадена сграда се пестят количества стомана и цимент в бетона, тази конструкция ще има намалена устойчивост. След трагичното събитие в Турция трябва да разберем, че правилното проектиране на по-безопасни структури в сеизмични зони и засиленото изследване в тази област, която светът изглежда е забравил през последните 30 години, е абсолютно необходимо”, коментира инженерът, предаде БТА.

Според него в момента румънските стандарти са по-добри в сравнение с тези от преди 15, 30 или повече години. “Препоръчвам на всички да обърнат повече внимание първо на структурата на устойчивост и след това на естетиката", добавя специалистът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.13 | 16:26

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини