Трета вълна от стачки отново парализира Франция

  • 07 февруари 2023 11:10

  • 593
  • 3
Трета вълна от стачки отново парализира Франция
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Профсъюзите във Франция започнаха трета вълна от национални стачки във вторник срещу плановете на президента Еманюел Макрон да накара французите да увеличи пенсионната възраст, които се разглеждат от парламента, предава Ройтерс.

Влакове бяха отменени, училищата останаха затворени и доставките от рафинериите бяха спрени, тъй като работници от множество сектори не се явиха на работа, а синдикатите отново призоваха своите членове на масови протести.

Правителството казва, че хората трябва да работят две години повече - което означава за повечето до 64-годишна възраст - за да запазят бюджета на една от най-щедрите пенсионни системи в индустриалния свят.

Французите прекарват най-много години в пенсия сред страните от ОИСР - дълбоко ценено предимство, от което значително мнозинство не са склонни да се откажат, показват проучванията

Министърът на труда Оливие Дюсопт отхвърли обвиненията на опозицията, че правителството омаловажава мащаба на уличните протести в страната миналия месец, и каза, че е необходима промяна.

"Пенсионната система е губеща и ако ни пука за системата, трябва да я спасим", каза министърът пред радио RMC.

Пенсионната реформа във Франция влиза в долната камара на парламента въпреки натиска на улицата

Филип Мартинес, лидер на крайнолевия профсъюз CGT, каза, че Макрон играе "опасна игра", като настоява за дълбоко непопулярната реформа в момент, когато домакинствата са изправени пред висока инфлация.

Енергийният гигант TotalEnergies каза, че доставките на рафинирани петролни продукти от нейните обекти са били спрени поради стачката. Производството на електроенергия е намаляло с 3,7 гигавата (GW)

Правителството казва, че реформата ще позволи брутни спестявания от над 17 милиарда евро годишно до 2030 г.

Синдикатите и левите противници на реформата обаче твърдят, че парите могат да бъдат намерени от другаде, особено от богатите. Консервативните противници, от чиято подкрепа Макрон се нуждае за работещо мнозинство в Народното събрание, искат отстъпки за тези, които започват работа от млади.

Повече от един милион души излязоха на шествия в градовете на Франция през първите два дни на стачните действия през януари, като общественият натиск се засили срещу правителство, което настоява, че ще отстоява позициите си по отношение на основните компоненти на пенсионната реформа.

В парламента са внесени повече от 20 000 поправки лежат пред законодателите, повечето от тях от левия алианс Nupes. Но тъй като реформата е включена в годишен законопроект за социално осигуряване, правителството може да я изпрати в Сената само след две седмици.

Като отстъпка пред консерваторите, премиерът Елизабет Борн предложи да се позволи на някои хора, които започват работа рано, също да се пенсионират рано - но депутатите от Републиканската партия (LR) са разделени по въпроса дали предложената начална възраст от 20-21 години е достатъчно ниска.

"Някой, който започва работа по-рано, спира да работи по-рано. Какво е толкова трудно за разбиране @Elisabeth_Borne", написа в Туитър Аурелиен Пради, водещ критик на LR на настоящото предложение.

Последвайте канала на

Калина Христова
593 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.02.07 | 11:15

1
Браво отстояват си правата а тука като не им се движи нищо в главата само пищят и прославят фашистката усрайна
Гошко

2023.02.07 | 11:19

3
Срам и позор сме щом Кирил Петков тогава премиер на България най-бедната държава в ЕС призова хората дет не могат да си плащат сметките да си дарят заплатата на Украйна.
Моко

2023.02.07 | 11:17

2
Хората работещи тежък физически труд трябва да се пенсионират рано в целия свят! Ако няма стачки както във Франция скоро политиците вампири ще въведат закон пенсиите да не се определят от трудовия стаж и всеки да получава социална пенсия само за да си купува храна.

Добави коментар

Водещи новини