Пенсионната реформа във Франция влиза в долната камара на парламента въпреки натиска на улицата

  • 06 февруари 2023 13:39

  • 278
  • 0
Пенсионната реформа във Франция влиза в долната камара на парламента въпреки натиска на улицата
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Обратното броене започна: взривоопасният проект за пенсионна реформа във Франция влиза днес в Националното събрание (долната камара на френския парламент - бел. ред.) за две седмици с висока степен на риск и под натиска на противниците на закона, които организират два нови двудневни протестa, предаде Франс прес.

Началото на дебатите ще бъде дадено в 16:00 часа (17:00 часа българско време) и те ще са съсредоточени върху битката за увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години - ключова реформа във втория петгодишен мандат на президента Еманюел Макрон.

С оглед на наближаването на двата дни на стачни действия - вторник и сряда (7-8 февруари) премиерката Елизабет Борн подчерта, че с повишаването на възрастта за пенсиониране на 64 години властите искат "колективно усилие от страна на французите". Крайната цел обаче е да се гарантира бъдещето на френската разпределителна пенсионна система.

С отстъпка от последната минута Елизабет Борн обяви, че хората, започнали работа между 20 и 21 години, могат да се пенсионират на 63 години. Така се удължава схемата за дълъг трудов стаж, искане на депутатите от десницата, чиито гласове са от ключово значение за гласуване на реформата.

Стотици хиляди протестираха във Франция срещу реформите в пенсионната система

Ще бъде ли този жест достатъчен в очите на десницата? Отговорът е "не" според депутата Орелиен Прадие, който говори за "измама" и иска да се стигне по-далеч що се отнася до французите, започнали работа на ранна възраст.

Синдикатите също не са убедени:  Това е "кръпка" и тя не е очакваният отговор на мащабната мобилизация, която е налице, заяви шефът на Френската демократична федерация на труда (CFDT) Лоран Берже.

Двете големи стачки на 19 и 31 януари събраха над 1 милион протестиращи, според полицията и над 2 милиона души по данни на организаторите. Последната стачка е надвишила рекорда за участие от 2010 г.

Депутатите ще разгледат около 20 000 изменения, внесени в законопроекта, заяви говорителят на правителството Оливие Веран.

Френската министър-председателка изрази надежда, че опозицията ще изтегли част от измененията и ще има истински дебат, проект по проект за сметка на наблюдаваните до този момент "карикатурни" обсъждания.

Ако Националното събрание не приключи с измененията до полунощ на 17 февруари, то текстът може да мине в ръцете на Сената (горната камара на парламента - бел. ред.) заради избора на изпълнителната власт да прибегне към поправки в бюджета за социалното осигуряване.

Калина Христова
278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини