19-годишна българка влиза в затвора за кражба в Йорк

  • 02 февруари 2023 15:01

  • 3244
  • 2
19-годишна българка влиза в затвора за кражба в Йорк
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

19-годишна българка е осъдена на 12 седмици затвор за кражбата на 1000 лири от възрастна жителка на Йорк, съобщава yorkpress.co.uk.

Елеонора Христова проследила жертвата си до търговски център, изчакала я да изтегли парите от банков клон, след което отмъкнало чантата ѝ. Пострадалата жена разказала, че така се уплашила, че след това се наложило да смени ключалките на входната врата на дома си.

Елеонора пристигнала във Великобритания два месеца преди кражбата.

12 г. затвор за българка в Гърция заради ало измами

Адвокатът ѝ Хари Баймън казал пред съда, че момичето няма намерение да се връща в България и планира да се установи при майка си в Лондон, след като излежи присъдата си. Елеонора се признала за виновна за кражбата, която се случила в края на ноември. Първоначално произнасянето на съда било забавено заради подозрения, че момичето е жертва на трафик. Проверка обаче показала, че няма такива данни, а самата Елеонора отрекла подобни съмнения.

“Това е крещящ случай на кражба, при която деянието е извършено за лично изгода спрямо уязвим човек. Действията на Христова доведоха до основателни опасения и страх у жертвата за това, че е била набелязана и следена. Пострадалата се притеснявала, че някой може да използва ключовете от дома ѝ. Затова униформени полицаи лично провериха на място, че ключалките са сменени и няма опасност за сигурността на пострадалата. Полицията на Северен Йоркшир няма да толерира престъпления, насочени към уязвими жертви. Ще използваме всяка възможност, за да изправим виновните пред правосъдието“, каза разследващият полицай Брадли Бейли.

Елеонора Христова е била идентифицирана от записите на охранителните камери и задържана само няколко дни след кражбата. От 26 ноември тя е в ареста, пише bgvoice.

След задържането ѝ пред полицията тя казала, че дала част от парите на свои приятели, а с останалите пари си купила дрехи и платила наема си. Елеонора имала работа, като раздавала листовки, но след ареста ѝ е останала безработна. Българката заявила, че обмисля дали да се върне в България след като излежи присъдата си, но първо смята да посети майка си в Лондон.

Българите могат да влизат във Великобритания без виза като туристи или за посещение при роднини за срок до 6 месеца. Те нямат право на работа без да имат работна виза.

 

Мая Йорданова
3244 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.02 | 17:20

1
Да не е циганка?

2023.02.02 | 17:58

2
Българка е

Добави коментар

Водещи новини