Борел не изключва възможността съюзниците да изпратят на Киев и изтребители

  • 02 февруари 2023 06:57

  • 436
  • 15
Борел не изключва възможността съюзниците да изпратят на Киев и изтребители
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа не би се изненадал, ако държави като САЩ и Германия в крайна сметка променят позицията си за снабдяване на Украйна с бойни самолети, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

Доставката на основни бойни танкове на Киев първоначално също беше много спорна, каза Борел пред журналисти в Брюксел, преди днешната среща на високо равнище ЕС-Украйна в Киев.

Байдън ще обсъди със Зеленски исканията за изтребители

В крайна сметка обаче беше постигната договореност и тази „червена линия“ беше премината, каза Борел. Всички оръжейни доставки за Украйна до момента бяха съпроводени с предупреждения за потенциалния риск от по-нататъшно ескалиране на конфликта с Русия, добави Борел.

Белгия няма да предостави изтребители на Украйна "засега"

Първият дипломат на ЕС не отговори дали той лично подкрепя доставката на бойни самолети. „Моята работа е да се опитвам да постигам консенсус и един от най-добрите начини за това е да не заемам позиция, която може да го застраши“, каза Борел.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки наскоро каза, че е отворен за идеята на Украйна да бъдат изпратени бойни самолети.

Полша е готова да прехвърли изтребители F-16 на Украйна при едно условие

Германия и други държави обаче, след като обещаха да снабдят Украйна с основни бойни танкове, за да й помогнат да се защити срещу руското нашествие, отхвърлиха идеята за доставки на бойни самолети за Киев, допълва БТА.

Бен Уолъс: Предоставянето на британски изтребители на Украйна в момента не би било правилен подход

Последвайте канала на

Весела Найденова
436 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2023.02.02 | 23:19

15
"Непобедимата" РуZия досега е загубила 19 войни! България е една от държавите побеждавали някога РуZия! Помнете 3 март 1918 г.!

2023.02.02 | 23:19

14
Старата мечта на всеки истински българин - да види нашият най-коварен враг РуZия победена и унижена, е на път да се осъществи!

2023.02.02 | 23:19

13
Днес РуZия съществува само благодарение на милостта на САЩ! Досега САЩ 3 пъти са спасявали РуZия от глад и един път по време на война (ВСВ), когато ватниците стигат Берлин единствено благодарение на американския ленд-лийз и колосалното количество суровини, горива и техника, изпратени от САЩ. През 1992 г. САЩ за пореден път спасява РуZия от глад. Стотици хиляди тонове храни и медикаменти са доставени в РуZия с товарни самолети на "вражеското" НАТО! Всеки път, когато САЩ помогне на РуZия, тя приема помощта и веднага щом си стъпи криво-ляво на краката се почва едно бълнуване за величие и световен месианизъм, а САЩ биват обявени за враг. Това е руZката "благодарност" за протегнатата милосърдна ръка на САЩ. Дотук беше! САЩ повече няма да спасява задника на РуZия и последствията за бедната северноазиатска кочина са вече налице. Следва тотален разгром и разпад!

2023.02.02 | 23:18

12
Целокупна България масово подкрепя свободна и независима Украйна в борбата ѝ срещу нашия общ вековен враг и поробител - РуZия!

2023.02.02 | 23:18

11
Днес РуZия "награждава" своите военни с безплатен черен чувал и безплатен транспорт "ГруZ 200" до дома!

2023.02.02 | 23:18

10
Путиноидните свине квичат на умряло, защото ЕС има силата да определя каквито си иска условия, а северноазиатската бедна кочина не може да направи нищо и трябва да се подчинява.

2023.02.02 | 23:17

9
РуZия е икономическо джудже, политически лилипут, военен пигмей, а след неизбежния ѝ разгром ще се превърне и в географски гном. РуZия на колене пред НАТО и ЕС! Ние налагаме санкциите, ние определяме правилата, ние сме силните на деня! И северноазиатската бедна кочина не може да направи друго, освен да се подчинява! Спуска се нова Желязна завеса и бедняшка РуZия отново ще гледа Запада през ключалката. С разширението на ЕС, НАТО и Шенген понятията Изток-Запад в Европа приемат нови измерения. Вече сме от Западната страна на Желязната завеса. България реално е част от Запада. Да живее европейска и натовска България!

2023.02.02 | 23:17

8
България подкрепя европейското единство по отношение на Украйна и се надява скоро да види доблестните украинци като част от нашето европейско семейство.

2023.02.02 | 23:16

7
Ние сме европейци, както и украинците. Затова и занапред всячески ще ги подкрепяме в справедливата им борба срещу човеконенавистната северноазиатска империя на злото.

2023.02.02 | 23:16

6
Подкрепяйки Украйна, ние европейците поставихме на колене нашият вековен враг РуZия.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини