Полша ще увеличи разходите си за отбрана на 4% от БВП

  • 30 януари 2023 15:44

  • 382
  • 2
Полша ще увеличи разходите си за отбрана на 4% от БВП
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Полша възнамерява да похарчи тази година за отбрана 4 процента от брутния си вътрешен продукт, съобщи премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА.

На фона на войната в Украйна това "ще бъде най-големият процент средства, заделени за армията в страна от НАТО", каза той при посещение във военната база в Шедълце, Източна Полша, пише БТА.

Страните от алианса си поставиха за цел да увеличат бюджетите си за отбрана на около 2 процента от БВП, но всяко национално правителство има право да реши само какъв точно да бъде този дял.

Държавата, която отдели най-голям процент от БВП за отбраната си за миналата година, беше Гърция - 3,76 процента. На второ място бяха САЩ с 3,47 процента, което в абсолютни стойности се равняваше на 822 милиарда долара - над два пъти повече в сравнение с общите разходи на всички държави от алианса, взети заедно.

Столтенберг: Страните от НАТО изглежда ще се насочат към по-високи разходи за отбрана

На трето място бе Полша с 2,42 на сто.

Полша, която членува в ЕС и НАТО и граничи с Украйна, се въоръжава, защото смята, че Москва все повече застрашава сигурността ѝ.

Миналата година Варшава направи поръчка за покупката на 250 танка "Ейбрамс" от САЩ и сключи договори за милиарди с Южна Корея за доставката на военна техника.

През следващите няколко години е предвидено личният състав на армията на Полша да достигне численост от 250 000 професионални военнослужещи и 50 000 резервисти от т. нар. Сили за териториална отбрана.

Цветелина Кирилова
382 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.01.30 | 15:56

1
Сега пък нато ще се бие до последния поляк. Колко са жалки!

2023.01.30 | 18:09

2
Ти си жалък !

Добави коментар

Водещи новини