Шолц припомни отговорността на Германия за Холокоста

  • 27 януари 2023 12:43

  • 315
  • 0
Шолц припомни отговорността на Германия за Холокоста
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 припомни историческата отговорност на Германия за убийството на милиони евреи по време на нацисткия режим, предаде ДПА.

"Страданието на шест милиона избити невинни евреи не е забравено, както и страданието на оцелелите", написа Шолц в "Туитър" днес, когато се чества паметта на жертвите на Холокоста. 

Днес оцелялата от Холокоста Розет Кац произнесе реч в германския парламент. Председателката на Бундестага Бeрбел Бас откри специалното събитие, на което присъства и президентът Франк-Валтер Щайнмайер. Тази година на възпоменателната церемония фокусът е върху хората, преследвани от нацистите заради сексуалната си ориентация или идентичност.

На 27 януари 1945 г. войниците от Червената армия освобождават оцелелите от концентрационния лагер Аушвиц в окупираната от нацистите Полша. Там те убиват повече от милион души, от които по-голямата част евреи.

Датата се отбелязва в Германия от 1996 г. като Ден за възпоменание на жертвите от Холокоста и в почит се полагат венци на много места из страната.

Отбелязваме Международния ден на жертвите на Холокоста

Обръщение към депутатите направи и Клаус Шидерван, представител на ЛГБТИ общността.  

Международният комитет за Аушвиц направи паралел с руската война в Украйна.

Комитетът заяви днес сутринта, че тази година оцелелите от германските концентрационни лагери са изправени пред нови ужаси и страдания, а денят за възпоменание винаги е болезнен за тях. Това заедно със спомена за избитите им семейства и останалите затворници е ужасът на нова война в Европа, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини