Румънското правителство обмисля връщане на отстъпката за гориво

  • 26 януари 2023 16:39

  • 316
  • 0
Румънското правителство обмисля връщане на отстъпката за гориво
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Румънското правителство обмисля да върне отстъпката от 50 бани (около 20 ст.) в цената на горивата, след като премахна тази мярка от 1 януари, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Според правителствени източници разговорите за връщането на мярката ще започнат, когато цената на дизеловото гориво надхвърли прага от 8,5 леи за литър.

Цените на горивата в Румъния започнаха да растат от 14 януари. Към момента литър бензин струва средно 6,59 леи, а литър дизелово гориво – средно 7,74 леи, отбелязва Диджи 24.

Сравнявайки цената на горивата от края на миналата година с днешните, се наблюдава увеличение от 57 бани на литър и за двата вида гориво. Може да се каже, че само за няколко седмици цените са наваксали намалението, което предоставяше отменената държавна отстъпка, посочва телевизията.

Кабинетът в Рим затяга контрола над бензиностанциите поради скок на цените на горивата

По-високите цени се наблюдават, защото цената на петрола сорт Брент нарасна – на 4 януари се котираше за 78 долара за барел, докато в момента е 87 долара за барел. Това е знак, че опасенията за рецесия на световно равнище са намелели и поради тази причина се наблюдава по-голямо търсене на горива, отбелязва Диджи 24.

Когато обяви спирането на отстъпката от 50 бани за литър гориво от 1 януари 2023 г., премиерът Николае Чука каза, че правителството е готово да я въведе отново, ако цените са на път да надхвърлят покупателната способност на гражданите, припомня Аджерпрес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
316 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини