И Испания предоставя на Украйна танкове "Леопард", Германия потвърди за 14

  • 25 януари 2023 15:17

  • 554
  • 4
И Испания предоставя на Украйна танкове "Леопард", Германия потвърди за 14
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Кабинетът на министрите на Германия потвърди, че ще изпрати на Украйна 14 танка Leopard 2A6 от собствените си запаси и ще издаде разрешения за реекспорт в други страни. Пакетът включва и решаване на проблемите с логистиката, осигуряването на боеприпаси и поддръжката на системите. Това потвърди правителственият говорител Щефен Хебещрайт пред Die Zeit.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13120

Испанските власти също решиха да се присъединят към европейския план за доставка на танкове "Леопард" на Украйна, съобщава националният ежедневник El País. Според изданието позицията на Мадрид се дължи на наличието на споразумение по този въпрос на европейско ниво. Отбелязва се, че в арсенала на испанската армия има 347 танка Leopard, 239 от които отговарят на модела Leopard 2E, произвеждан в кралството, други 108 - Leopard 2 A4, които са закупени от Германия през 1995 г.

Швеция не изключва възможността да изпрати танкове "Леопард 2" в Украйна

В Мадрид сега обмислят възможен принос към инициативата, към която се очаква да се присъединят редица европейски държави и НАТО – някои чрез директна доставка на танкове, други чрез финансиране. Помощта на Испания може да се изрази и в обучение на украински танкови екипажи и механици, предаде Bulgaria ON AIR.

Премиерът на Испания Педро Санчес коментира във вторник възможната доставка на танкове и подчерта, че кралството "ще остане единно и ще координира действията си с други съюзници - преди всичко с Европа".

На 17 януари испанският външен министър Хосе Мануел Албарес увери, че правителството на страната не разглежда възможността за прехвърляне на танкове Leopard на Украйна. Още на следващия ден министърът подчерта, че съответното решение е трябвало да бъде взето съвместно със съюзниците на страната, пише "Фокус".

Миналото лято испанската преса съобщи, че правителството на страната проучва възможността за прехвърляне на десет танка Leopard на Украйна. През август обаче испанските власти заявиха, че машините са в лошо състояние, така че не могат да бъдат изпратени на Киев. Вестник El Mundo съобщи, че танковете Leopard може да бъдат приведени в изправност до един месец.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
554 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Солнцепек

2023.01.25 | 15:45

1
Пращайте си всички танкове, да ги направим на скрап. После ще се държите за палците, като ви дойдем на гости.

2023.01.25 | 17:34

4
чак до там ли е планирана СВО? Е, стискам ви палци...
Ukraina55

2023.01.25 | 15:46

2
Само така браво пълно унищожение на руските изчадия мръсни ха ха ха.Ужасът на русия ще се повтори отново когато танковете на смърта ще опградят Москва.Ужасат от нацистите във втората световна воина ще се повтори и Русия ще бъде заличена ха ха ха.Ужасът след руснаците ще се появи отново ха ха ха.Русия ще бъде смачкана.

2023.01.25 | 16:48

3
Гледам на коментари сте много смели! Колко ли от еврогейчетата ще се хванат за оръжието при еввнтуална война!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини