Норвегия започва проучвания за въглеводороди в Арктика

  • 24 януари 2023 22:20

  • 1084
  • 1
Норвегия започва проучвания за въглеводороди в Арктика
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Норвегия планира да отвори рекорден брой блокове в Арктика за проучвания за въглеводороди, съобщи днес правителството, цитирано от БТА. Новината бе остро критикувана от еколозите.

Скандинавската страна, която вече е най-големият доставчик на природен газ в Европа и голям производител на петрол, предлага 92 блока за проучвания, от които безпрецедентните 78 в Баренцово море в Далечния север. Други 14 са разположени в Норвежко море, съвсем близо до Полярния кръг.

"Необходимо е да бъдат открити нови залежи, за да продължим да развиваме норвежкия шелф", заяви в комюнике министърът на петрола и енергетиката Терие Аасланд. 

Печалбата на "Роснефт" е скочила до 7,2 млрд. долара въпреки санкциите

"Важно е, както за Европа, така и за страната и съответните региони да се улеснят нови проучвания на север", добави той

Новината бе оповестена в рамките на процедурата по годишното разпределение на петролни лицензи в т. нар. "зрели" зони, тоест зони, които вече са широко проучени.

В съответствие със сключено през ноември споразумение със Социалистическата лява партия лявоцентристкото правителство, което има малцинство в парламента, няма да разрешава проучвания в "девствени" райони до 2025 година.  

Представените днес предложения ще са предмет на обществена консултация. 

"Правителството подготвя огромен и изключително агресивен набор от отстъпки, когато ООН и Международната агенция за енергията (МАЕ) изразяват ясна позиция, че няма място за проучвания за петрол, ако искаме да постигнем климатичните цели", твърди Трулс Гуловсен, шеф на норвежкото подразделение на "Приятели на Земята".

Неправителствената организация се възмущава най-вече от факта, че някои блокове са разположени на "около 10 километра от съществуващи инфраструктурни обекти" и вижда вероятност да не бъде спазен ангажиментът да не се прочува в девствени зони.

За сметка на това популистката десница, която защитава петролния сектор, заяви, че става дума за "тактическа игра" от страна на правителството, което вероятно ще направи отстъпки в рамките на бъдещи преговори със Социалистическата лява партия.

Петролните компании ще трябва да подадат заявленията си през третото тримесечие, а окончателното разпределение на лицензите е предвидено за януари 2024 година. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1084 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.25 | 01:16

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини