Конституционният съд в Германия отхвърли увеличението на държавното финансиране на партиите

  • 24 януари 2023 15:53

  • 431
  • 0
Конституционният съд в Германия отхвърли увеличението на държавното финансиране на партиите
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Германският Конституционен съд днес отхвърли мярка, одобрена от парламента през 2018 г., за увеличаването на държавните субсидии за политическите партии, предаде ДПА.

Мярката, одобрена от коалицията на тогавашния канцлер Ангела Меркел, увеличи финансирането от общо 25 милиона евро на общо 190 милиона евро на година. Конституционният съд на Германия, базиран в Карлсруе, постанови, че мярката е противоконституционна.

До становището на съда се стигна, след като няколко партии, които бяха в опозиция по онова време, поискаха той да се произнесе по въпроса за увеличението на партийните субсидии. „Съюз 90/Зелените“, либералната Свободна демократическа партия и крайнолявата партия „Левите“ заявиха, че увеличението на финансирането създава впечатлението, че партиите забогатяват за сметка на данъкоплатците. Две от тези партии сега са в коалицията на канцлера Олаф Шолц.

Продължаващо подобрение на потребителските нагласи в Германия

Мярката за увеличаване на държавните субсидии за партиите беше подкрепена от Християндемократическия съюз на Меркел, от баварските им партньори от Християнсоциалния съюз и от коалиционните им партньори от Социалдемократическата партия.

Финансирането на партиите се определя от гласовете, които те са получили на предишните избори, като се взима предвид и инфлацията, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
431 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини