Три почивни дни във Великобритания за коронацията на Чарлз III

  • 23 януари 2023 07:13

  • 1110
  • 2
Три почивни дни във Великобритания за коронацията на Чарлз III
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

На 6 май вниманието на света ще бъде приковано от коронацията на краля на Обединеното Кралство - Чарлз III Чарлз III Чарлз III, пълно име Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, е крал и държавен.

Всичко по темата:
Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 203

Станаха ясни първите подробности за това как ще протече невижданото от 70 години събитие, пише бТВ.

Това е събитие от държавно значение и в създадения от правитлеството „Комитет за коронацията“, включени държавни служители, представители на кралското семейство и на Англиканската църква.

На 6 май - денят на коронацията, процесия ще измине пътя от Бъкингамския дворец до Уесминстърското абатство, където последните 1000 години са коронясвани владетелите на Кралството. Там, на церемония, която според официалното съобщение ще отговаря на съвременните тенденции, но ще спази и вековните традиции, ще бъдат коронясани кралят и неговата съпруга - кралицата консорт Камила.

След церемонията с грандиозна процесия краляг и кралицата, придружени от членове на семейството си, ще се върнат в Бъкингамския дворец, за да се покажат традиционно на балкона и да поздравят хората.

В процесията след коронацията на кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и през 1953 г. участват близо 16 000 военни и представители на различни обществени и съсловни организации. В изявлението кралят и кралицата казват, че се надяват, че дните на коронацията ще дадат възможност на всички хора да се съберат със семействата и приятелите си в цяла Великобритания и британската общност.

Кралят е държавен глава на още 14 държави, сред които Канада и Австралия. На следващия ден с уникален концерт в парка на замъка Уиндзор ще бъде отбелязан този исторически момент. Очаква се на него да пеят и поздравят новия крал звезди от музикалната и театрална сцена от целия свят.

Крал Чарлз III е убеден противник на фойерверките и в програмата за коронацията е посочено, че концертът ще завърши с невиждано светлинно шоу и дронове.

В неработния понеделник третия ден на т.нар. коронационен уикенд за Кралството са предвидени всенародни тържества и благотворителни инициативи. Церемонията ще бъде най-голямото събитие Обединеното кралство и вероятно за целия свят, но към момента мемоарите на Принц ХариПринц ХариПринц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Съсекс (на английски Henry Charles Albert David), хвърлят сянка върху него.

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак може да бъде въвлечен в интензивния дебат дали Принц ХариПринц ХариПринц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Съсекс (на английски Henry Charles Albert David), трябва да бъде поканен на коронацията. Ако Хари присъства, ще трябва да има засилени мерки за сигурност предвид признанията му, че е убил 25 талибански бойци по време на службата си в Афганистан.

Цветелина Кирилова
1110 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 10:51

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.23 | 07:57

1
KVO NI BOLI K,,,,,,,,CA NAZ ZA KRALIA , IDIOTI

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини