Опозицията в Чехия не успя да свали правителството с вот на недоверие

  • 19 януари 2023 10:59

  • 232
  • 2
Опозицията в Чехия не успя да свали правителството с вот на недоверие
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Чешкото правителство оцеля след опит да бъде свалено с вот на недоверие, предаде Ройтерс. 

Резултатът от гласуването е очакван. Кабинетът заклейми вота на недоверие като пиар ход на опозицията във връзка с президентските избори в страната.

След повече от 25 часа обсъждане в последните два дни Камарата на депутатите отхвърли късно снощи предложението със 102 гласа "против" при 81 "за". Управляващата десноцентристка петпартийна коалиция има 108 места от общо 200 в долната камара на парламента и не показа никакви признаци на пропукване, пише БТА.

Чешкият парламент обсъжда искане за вот на недоверие срещу правителството

Основната опозиционна сила, движението "Действие на недоволните граждани" (АНО), свика вота на недоверие само дни след като неговият лидер, бившият премиер Андрей Бабиш, и генералът от запаса Петър Павел спечелиха първите две места на първия тур на президентските избори. Двамата ще се изправят един срещу друг на балотаж, който ще бъде произведен на 27 и 28 януари.

Бабиш казва, че ако бъде избран за президент, ще оказва натиск върху десноцентристкия кабинет и да предоставя повече помощ на уязвимите групи, пострадали от поскъпването на живота.

АНО поиска вот на недоверие на правителството заради неговия отказ да обсъди в парламента въпроси като недостига на някои лекарства, финансирането на социалните помощи и плановете за промяна на данък добавена стойност. 

Росица Валентинова
232 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.19 | 11:51

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.19 | 11:04

1
Някъде има рашистка пета колона и кабинети падат, другаде няма и не е толкова лесно. Разликата в стандарта на живот между тия и ония е очевидна и не в полза на петоколонниците.

Добави коментар

Водещи новини