Шолц е под все по-голям натиск да разреши доставките на танкове за Украйна

  • 18 януари 2023 10:51

  • 392
  • 4
Шолц е под все по-голям натиск да разреши доставките на танкове за Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 е изправен пред все по-голям натиск от европейските си партньори да разреши износа на танкове "Леопард" към Украйна. Това ще бъде един от най-належащите въпроси за току-що назначения от него министър на отбраната Борис Писториус, съобщи Франс прес.

До момента Берлин се въздържа от обещания за предоставяне на модерните танкове, и не упълномощава партньорите си, които разполагат с тях, да ги изпратят на Украйна. Всяко изпращане на бойна техника германско производство трябва да получи зелена светлина от Берлин. Според Германия танкове от Запада могат да бъдат дадени на Украйна само в случай че има такова споразумение с главните съюзници на Киев и в частност със САЩ.

Ден преди пристигането на Шолц на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, някои от най-близките съюзници на Украйна се опитаха да окажат натиск върху него с цел да си промени решението, съобщи Ройтерс.

Политически лидери от Финландия, Литва, Полша и Великобритания призоваха вчера германския канцлер да разреши реекспорта на така желаните от Киев бойни машини.

"Надяваме се да можем да предоставим по-голяма подкрепа за Украйна и някои от нашите партньори и съюзници ще изпратят танкове на Украйна", каза в Давос полският президент Анджей Дуда. "Надяваме се, че производителят на танкове Германия също ще участва, добави той.

В същата дискусия, посветена на европейската отбрана, литовският президент Гитанас Науседа сравни войната с партия шах и прикани Германия да направи ход. "Обичам да играя шах. Трябва да преместите една фигура и останалите ще я последват. Някой трябва да поеме инициативата и да вземе решение да подкрепи Украйна, защото танковете се превръщат в ключов елемент в тази война, особено сега", каза той.

"В момента водим усилени преговори по това какво още може да се направи от страна на ЕС и на скандинавските страни да се помогне на Украйна. Разговорите за танковете "Леопард" продължават. Надявам се решението за тяхната доставка да бъде взето. Финландия със сигурност е готова да изиграе своята роля в оказване на тази помощ", заяви в Давос външният министър на Финландия Пека Хависто.

Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 ще говори днес следобед на Световния икономически форум. 

На среща на съюзниците на Украйна в петък в германския град Рамщайн се очаква да бъде обявена допълнителната военна помощ, която ще ѝ бъде оказана.

След като германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт подаде оставка в понеделник, Берлин заяви вчера, че решението по въпроса с танковете ще бъде първа точка от дневния ред на нейния приемник. По-късно стана известно, че за министър на отбраната е предложен социалдемократът и вътрешен министър на провинция Долна Саксония Борис Писториус, пише БТА.

САЩ и Германия ще предоставят допълнителна военна помощ на Украйна

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари бе повратен момент за политиката на Германия в сферата на отбраната. Канцлерът обяви фонд от 100 милиарда евро за въоръжаване на Бундесвера. Първата икономика в Европа обаче често изпробва търпението на съюзниците си и си навлече критики от Украйна за предпазливия си подход що се отнася до изпращането на оръжия на Киев, отбеляза АФП.

Европейските съюзници на Украйна ѝ изпратиха от началото на руското нашествие над 300 съветски танка, но украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога иска по-модерна бойна техника западно производство. Самите те дълго време се въздържаха от това да изпратят танкове на Украйна, опасявайки се каква ще бъде реакцията на Русия.

След това обаче САЩ обявиха, че ще доставят своите бойни машини "Брадли", като се очаква да изпратят около 50 единици. Франция, от своя страна, обеща противотанкови леки бойни машини А Ем Икс-10 Ер Се. Миналия уикенд Великобритания обеща да изпрати незабавно четири танка "Чалънджър 2", а след това - още осем.

С това тя стана е първата западна сила, решила да предостави тежки бойни танкове на Украйна.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
392 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ГЕРМАНИЯ

2023.01.18 | 12:29

1
Е СЪГЛАСНА!
ЛОНДОНСКИЯ ПЛЪХ

2023.01.18 | 12:30

2
СРЕЩУ КОЛХОЗНАТА ПРОСТИ ТУТ КУ :)
ТАНКОВЕТЕ

2023.01.18 | 12:32

3
ОЩЕ ДНЕС НА ПЛАТФОРМИТЕ!
PaulaFox

2023.01.18 | 15:37

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини