Испания ще изисква тест за коронавирус от пристигащите от Китай

  • 30 декември 2022 16:12

  • 661
  • 0
Испания ще изисква тест за коронавирус от пристигащите от Китай
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Пристигащите от Китай в Испания ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус или документ за завършен ваксинационен курс, предаде Ройтерс, като се позова на министърката на здравеопазването Каролина Дариас.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

По-рано този месец Китай внезапно промени политиката си на "нула ковид" и започна да смекчава най-строгия в света режим на локдауни и масово тестване на населението, отбелязва агенцията.

"На национално ниво ще въведем контрол по летищата, като от всички пристигащи от Китай ще се изисква да представят отрицателен тест за (коронавирус) или сертификат за завършен курс за ваксинация (срещу КОВИД-19)", заяви днес испанската здравна министърка пред репортери.

Новата мярка се въвежда след вчерашното заседание на Комитета на ЕС за здравна сигурност, на което бе обсъдена общата стратегия на страните членки за намаляване разпространяването на вируса на фона на големия наплив на пристигащи от Китай, след като азиатската държава премахна повечето от ограниченията за пътуване, които бе наложила.

Здравните служители на ЕС търсят обща позиция за мерките към Китай

Страни като Италия, Южна Корея, САЩ, Индия и Япония вече въведоха задължителен тест за коронавирус за пристигащите от Китай. Китайските държавни медии определиха това изискване като дискриминационно, въпреки ръста на новозаразените.

Малайзия обяви днес, че ще бъде мерена температурата на всички пътници, които пристигат от чужбина, включително от Китай. Освен това отпадъчните води от самолетите, идващи от Китай, ще бъдат изследвани за КОВИД-19, предаде още Ройтерс, като се позова на министърката на здравеопазването Залиха Мустафа.

Тя обясни в изявление, че това са част от новите мерки срещу разпространението на коронавируса, предприети от малайзийските власти в условията на риск от привнасяне на нови случаи от чужбина, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини