Погребаха загинал в сражение в Украйна поляк като герой на двата народа

  • 21 декември 2022 10:42

  • 716
  • 3
Погребаха загинал в сражение в Украйна поляк като герой на двата народа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Поляк, загинал в сражение в Украйна, беше погребан в родината си. На погребението вчера плачещите опечалени го възхваляваха като герой на два народа, съобщи АП.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13454

Тялото на 35-годишния Даниел Щибер от Варшава беше положено в ковчег, покрит с бяло-червения флаг на Полша. Млади украинци, наметнати със знамена на своята страна, и възрастни ветерани от Втората световна война се присъединиха към родителите, сестрата и приятели от детството на Щибер, за да го оплачат.

Падналият в бой мъж беше почетен като борец за свобода, принадлежащ към дългата полска традиция на саможертва. Щибер бе погребан в част от варшавското гробище "Повазки", където почиват прочути поляци.

Полското законодателство забранява граждани на страната да се сражават в чужди армии, но някои поляци се включиха като доброволци в защитата на Украйна срещу руската инвазия. Подобно на други доброволци, те смятат, че се сражават в защита на свободния свят от заплахата на събудилия се отново руски империализъм, отбелязва АП.

Нито един поляк не е бил преследван по съдебен път за това, че е отишъл да се бие в Украйна.

Не е ясно колко чужденци, присъединили се към Украинския чуждестранен легион, са убити от началото на войната. Нито Русия, нито Украйна са оповестили колко жертви са дали.

Полското правителство също не може да каже. То не брои колко граждани на страната са загинали в Украйна, тъй като те са отишли да се сражават по своя инициатива, каза Аркадиуш Пулавски, представител на канцеларията на премиера Матеуш Моравецки.

Полски войници застанаха край гроба на Щибер, отдавайки му почит - акт, който има за цел да покаже уважение към загиналия, но не означава, че полското правителство одобрява практиката граждани на страната да отиват да се сражават в Украйна, каза Пулавски.

Мирослав Щибер, бащата на загиналия, заяви на гроба на сина си, че не е искал да говори, но не е могъл да се сдържи. Той разкри, че Даниел е загинал, докато се е опитвал да спаси свой боен другар, и е страдал от мъчителни болки през последните три часа от живота си, отбелязва БТА.

По-рано пред Асошиейтед прес бащата си припомни последното съобщение, което е изпратил на сина си.

"Писах му да бъде смел, че се бори с армията на мрака и е на страната на доброто. И той ми писа: Благодаря ти, татко."

Украйна получи от Русия тялото на загинал американски доброволец

"Уважавам това, което направи, и го уважавах от самото начало. Той направи своя избор с ясното съзнание, че поема риск, но искаше свободна нация, да защити Полша, Европа и света", каза Мирослав Щибер.

Полското правителство смята, че броят на поляците, които се сражават в Украйна, е незначителен, каза Аркадиуш Пулавски.

Той отбеляза, че Русия преувеличава броя им като част от своята пропагандна кампания. "Те биха искали да изкарат, че губят не срещу украинците, а срещу някой друг", каза Пулавски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
716 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.12.21 | 11:33

1
Загинал като Куче за Усрайна държава съставена от проститутки и фашисти!
Kogato pochne goljamata

2022.12.21 | 13:33

3
Voina nie shte podkrepim Russija
Dano da izgnijat

2022.12.21 | 13:32

2
V ada tija mrusni katolici fashisti

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини