Румъния иска да бъде център на енергийния пазар

  • 19 декември 2022 11:29

  • 358
  • 0
Румъния иска да бъде център на енергийния пазар
©
Слушай новината Слушай новината

"Румъния се превръща във важен център на енергийния пазар както по отношение на електроенергията, така и на природния газ“, заяви румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску, след като в събота правителствата на Азербайджан, Грузия, Унгария и Румъния подписаха в Букурещ Споразумение за стратегическо партньорство в областта на производството и преноса на зелена енергия.

Споразумението е свързано с изпълнението на проект за изграждане на подводен кабел за пренос на електроенергия от възобновяеми източници между Румъния и Азербайджан, през Грузия и Черно море, а след това към Унгария и останалата част от Европа.

Според румънския министър на енергетиката споразумението е първа стъпка към диверсифициране на източниците на доставка на електроенергия и газ.

Четирите държави, подписали документа, имат интерес да укрепят националната и регионална енергийна сигурност и свързаност в Черноморския басейн, да диверсифицират източниците на доставка и, използвайки потенциала за производство на енергия от възобновяеми източници в Каспийския регион, да увеличат дела на енергията от възобновяеми източници в националния си енергиен микс.

Кога ще бъде готов подводният кабел и какви са параметрите му? 

Проектът за подводен електрически кабел в Черно море е част от енергийните споразумения между Европейския съюз и Азербайджан, а също така е водещ проект за Грузия като част от стратегията на ЕС „Глобален портал“ (Global Gateway).

Предпроектното проучване за кабела в момента е в ход и трябва да приключи през септември 2023 г., информира в. „Адевърул“.

В първоначалната си конфигурация кабелът ще бъде завършен за шест години, ще достигне до Румъния и ще бъде с дължина 1195 км, от които 1100 км под вода и 95 км на сушата. Капацитетът му ще бъде 1000 мегавата.

Молдова постигна енергийно споразумение, намалява зависимостта си от руския газ

Предварителните изчисления показват, че общата инвестиция, необходима за изграждането на подводния кабел, може да надхвърли два милиарда евро, а пускането в експлоатация да стане най-рано през 2029 г., съобщава специализираният сайт profit.ro.

След като бъде завършен, подводният кабел ще стимулира регионалната търговия с електроенергия, ще увеличи възможностите за износ на страните производителки на електроенергия и ще укрепи енергийната сигурност в Европа и региона на Южен Кавказ, посочва „Адевърул“.

Връзка с БРУА

Подводният електрически кабел в Черно море ще бъде свързан с друг кабел, изграден на румънска територия, който прави връзка между Черно море и Унгария. 

"Румъния планира да пусне в експлоатация кабел за пренос на зелена електроенергия по маршрута Тузла - Подишор, а след това и по коридора на газопровода БРУА (България-Румъния-Унгария-Австрия), за да осигури връзката от източната до западната част на Румъния", заяви министърът на енергетиката Вирджил Попеску в събота след подписването на споразумението.

Газопроводът БРУА (BRUA) е проектиран да пренася 4,5 милиарда кубически метра газ от Азербайджан към Австрия, преминавайки през Гърция, България, Румъния и Унгария. 

"Румъния се превръща във важен център на енергийния пазар както по отношение на електроенергията, така и на природния газ. Заедно с нашите партньори ще развиваме инвестициите в нашата страна и по този начин ще гарантираме енергийната сигурност и независимост на Румъния и на региона", заяви Вирджил Попеску, цитиран от „Евениментул зилей“. По думите му чрез регионалното сътрудничество Румъния ще може да диверсифицира източниците си на енергийни доставки.

Подводният електрически кабел ще бъде удвоен с оптичен, за да осигури цифрова свързаност между ЕС и Централна Азия

Според грузинския преносен и системен оператор GSE подводният кабел през Черно море ще позволи на страните от Южен Кавказ и на Румъния да се възползват от разширените възможности за износ-внос и търговия с електроенергия. „Изпълнението му ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност в Европа и Южен Кавказ, като гарантира възможността за интегриране на нови мощности за производство на енергия от възобновяеми източници", посочва грузинският оператор GSE.

Грузинците получиха финансиране от Световната банка, за да започнат предпроектното проучване, и подписаха договор с италианска консултантска компания в областта на енергийното инженерство - CESI SpA, информира в. „Либертатя“.

Подводният електрически кабел ще бъде удвоен с оптичен кабел, за да се развие цифровата свързаност между Европейския съюз и Централна Азия, посочва вестникът.

Кабелът ще осигури пренос на електроенергия и за Молдова, Западните Балкани и Украйна

Споразумението между правителствата на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария за стратегическо партньорство в областта на производството и преноса на енергия ще свърже двата бряга на Черно море и ще осигури пренос на електричество към Молдова, Западните Балкани и Украйна, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която присъства на подписването на споразумението, предаде Аджерпрес.

„От започването на войната на Русия (в Украйна) ние сме решили да изоставим руските изкопаеми горива и да диверсифицираме вариантите си към надеждни партньори в енергийната сфера като тези, които присъстват на тази маса“, каза Фон дер Лайен и допълни, че това е свързано не само с „новата геополитическа ситуация, но и със създаването на бъдеще с чисти, достъпни и безопасни енергийни ресурси“.

Фон дер Лайен подчерта, че проектът ще донесе значителни ползи на Грузия, която чрез него може да се превърне в електроенергиен хъб и да се интегрира в енергийния пазар на ЕС. Председателката на ЕК отбеляза също, че кабелът може да осигури пренос на електричество към Молдова и Западните Балкани, както и до Украйна, където да допринесе за възстановяването на украинската енергийна система и на цялата страна.

Румънският президент Клаус Йоханис, който също присъства на церемонията по подписване, определи споразумението като „изключително важен" и "амбициозен" документ, който ще допринесе сериозно за укрепването на европейската енергийна сигурност и за сътрудничеството в региона. "Предвид сегашния контекст на сигурност, обусловен от военната агресия срещу Украйна, трябва да си сътрудничим по-добре и да проявим повече солидарност, за да се справим с настоящите пречки. Това споразумение осигурява рамка за дългосрочно сътрудничество между нашите страни в редица много важни области", заяви румънският държавен глава, цитиран от Хотнюз.

Последвайте канала на

Калина Христова
358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини