Осъдиха осем души за атентата в Ница на 14 юли 2016 г.

  • 13 декември 2022 20:27

  • 992
  • 0
Осъдиха осем души за атентата в Ница на 14 юли 2016 г.
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Седем мъже и една жена бяха признати за виновни заради ролята им в атентата, извършен с камион в южния френски град Ница на 14 юли 2016 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съд в Париж призна Мохамед Грайеб, който бе основният обвиняем по делото и приятел на извършителя на атентата Мохамед Лауеж Булел, за виновен в принадлежност към терористична организация, и го осъди на 18 години затвор.

По същото обвинение съдебният състав призна за виновни и Шокри Шафруд и Рамзи Арефа, други двама знакови обвиняеми. Те бяха обвинени, че са помогнали на Булел да си набави оръжия, както и камиона, с който той извърши атаката. Двамата получиха съответно 18 и 12 години лишаване от свобода.

Атентаторът от Ница пратил есемес с искания за "повече оръжие" преди атаката

Останалите петима подсъдими бяха осъдени на различни срокове затвор от между две и осем години.

Нито един от обвиняемите не беше обвинен в съучастие в терористичния акт - решение на прокуратурата, с което оцелели от атентата разказаха, че им трудно да се примирят.

Извършителят на атентата бе ликвидиран от полицията на място при атаката. Въпреки това той успя да измине с камиона си два километра по крайбрежната алея в Ница, врязвайки се в множеството, което се беше събрало да наблюдава празненствата по случай националния празник на Франция - Деня на Бастилията, и отне живота на 86 души.

Няколко дни по-късно отговорност за нападението пое "Ислямска държава", но групировката не представи никакви доказателства, че атентаторът, който е имал досие в полицията за домашно насилие и дребна престъпност, е бил в пряка връзка с нея.

Днешното решение на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
992 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини