Еврокомисар се опасява от политическа криза в Румъния

  • 11 юли 2012 19:15

  • 708
  • 0
Еврокомисар се опасява от политическа криза в Румъния
©

Еврокомисар Вивиан Рединг, която отговаря за правосъдието, основните права и гражданството, предупреди, че съществува сериозна опасност от политическа криза в Румъния и спорът между институциите може да забави пълната интеграция на страната в Европейския съюз, пише "Дневник", позовавайки се на агенция "Франс прес".

"Сериозно обезпокоена съм за бързо развиващата се ситуация", заяви Рединг преди да разговаря с румънския правосъден министър Титус Корлъцян. "Лично аз виждам огромна опасност в скорошните развития в Румъния, което може да постави под въпрос напредъка, който беше постигнат през последните години", каза още тя.

Рединг подчерта, че ако румънското правителство не предприеме конкретни действия за налагане на върховенството на закона, "страната може да загуби години от напредъка за пълна интеграция в Европейския съюз".

Еврокомисарят съобщи, че ще каже на Корлъцян, че Темида "е сляпа и не глада какъв е политическият цвят". Тя предупреди, че може да се наложи Румъния още няколко години да остане под наблюдението на механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия.

По думите й, настоящите проблеми в Румъния може да се отразят и на членството в страната в Шенген. Изискванията за влизане в пространството без граничен контрол не са свързани с мониторинговия механизъм на правосъдието, но Холандия обвързва двете теми и по тази причина за момента блокира шенгенското разширяване.

ЕК, САЩ, редица европейски страни, както и правозащитни организации вече изразиха тревога от атаките на управляващия в Румъния Социаллиберален съюз срещу Конституционния съд и от начина, по който протече процедурата за отстраняване на президента Траян Бъсеску.

Последвайте канала на

708 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини