ЕС устоя на енергийното изнудване от Русия, тази зима е осигурена

  • 12 декември 2022 13:45

  • 228
  • 4
ЕС устоя на енергийното изнудване от Русия, тази зима е осигурена
©
Слушай новината Слушай новината

ЕС успя да устои на енергийното изнудване от Русия, въпреки че Москва намали с 80 на сто доставките на газ спрямо септември миналата година. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е на пресконференция за мерките, предприети досега от европейските институции.

Тя добави, че тази зима е осигурена, но догодина в ЕС се очаква недостиг на до 30 милиарда кубични метра газ. По нейните думи този недостиг може да бъде преодолян с повишаване на дела на възобновяемата енергия.

Фон дер Лайен: ЕС ще се споразумее за ценови таван на газ до края на годината

Фон дер Лайен призова за бързо одобрение на мерките, които ЕК предложи по-рано тази година, сред които налагането на таван на цената на внасяния руски газ и общи поръчки за газови доставки. По нейните думи ЕС е напът да постигне целта за намаляване с 15 на сто на потреблението на енергия. Тя отбеляза, че е постигната и надвишена целта европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 90 на сто от обема до началото на зимата.

Председателят на ЕК отчете, че в последните месеци са били открити четири нови връзки между газопроводите на съседни страни в ЕС, сред които и съоръжението между България и Гърция. Тя допълни, че са били възприети предложенията на комисията за преразпределение на свръхпечалбите в енергетиката за обезщетяване на потребителите.

Фон дер Лайен предупреди, че не е изключено за следващата зима Русия изцяло да прекъсне газовите доставки за ЕС. Тя посочи, че е възможно също Китай да повиши потреблението на енергия и с това да повлияе на цените на международните пазари. 

Калина Христова
228 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ukraina55

2022.12.12 | 15:41

4
Естествено че няма да позволим на русия,повече дана изнудва никога.Паритеса във нас,контролираме търговските пазари и власта е във ЕС.А Русия няма нищо,нито пари,нито воиска,няма търговия и разполага Русия само със въшки и бълхи,Русия се превърна във кушарска мизерна държава ха ха ха.Русия ще си остане със пикливия си газ и петрол,където ще си го пият.Никога повече руско робство.Русия умря.
PaulaFox

2022.12.12 | 15:32

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
А ДОГОДИНА С МОТИКИТЕ

2022.12.12 | 15:04

2
И К У Р А ЩЕ СИ ЯДЕТЕ :)

2022.12.12 | 14:18

1
Русия ви го осигури, ама вие европеиците някак си успяхте тцтцтцт- дебили, да ви е'ба и ценностите

Добави коментар

Водещи новини