Австрийският президент съжалява за ветото срещу България и Румъния

  • 09 декември 2022 16:12

  • 1286
  • 1
Австрийският президент съжалява за ветото срещу България и Румъния
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен заяви днес по време на посещение в Словения, че "изключително съжалява" за ветото на неговата страна срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение.

Ван дер Белен посочи, че Австрия се намира в много трудна ситуация поради потока на бежанци и мигранти. "За съжаление обаче трябва да призная, че не виждам връзката между този проблем и приемането на България и Румъния в Шенген", каза тази сутрин той, цитиран от австрийски медии.

"Не виждам как тази блокада на влизането на Румъния променя по някакъв начин ситуацията в Австрия", подчерта Ван дер Белен на пресконференция в Словения. Той призна, че позицията му на страната не среща разбиране от мнозина в Европа.

Ван дер Белен изрази очакване австрийската икономика да плати за това решение. От една страна, ще бъде засегнат туристическият сектор, тъй като ще дойдат по-малко румънски туристи, а от друга страна, Австрия е активна в Румъния с големи преки инвестиции, аргументира се той. "Ще видим и как ще реагират на това развитие румънските потребители", добави австрийският президент, който бе избран на поста като кандидат на "Зелените". Ван дер Белен каза в заключение, че "икономическата цена е неизбежна".

Отхвърлиха приемането на България в Шенген

По-малкият партньор на Австрийската народна партия (АНП) в управляващата коалиция - "Зелените", също не подкрепя решението на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер (АНП). Министърката на правосъдието Алма Задич, която е в Брюксел за среща днес с колегите си от Европейския съюз, обърна внимание, че лидерът на "Зелените" - вицеканцлерът Вернер Коглер, е заявил ясно, че партията е против австрийското вето. 

"Ние сме преди всичко за европейско решение, първата крачка за това европейско решение, разбира се, е приемането, наред с Хърватия, на България и Румъния, които с част от европейското семейство, (в което) свободата е изписана с главни букви", каза Задич. Австрийската министърка от "Зелените" изрази увереност, че "много скоро ще бъде намерено европейско решение", пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.09 | 22:22

1
❤️Създадох собствен канал в YouTube, в който излъчвах еротични видеоклипове. Моля, абонирайте се ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини