Британците очакват инфлацията да продължи да расте

  • 09 декември 2022 14:50

  • 261
  • 1
Британците очакват инфлацията да продължи да расте
© Novini.bg/ Canva

Обществените очаквания във Великобритания за ръста на инфлацията през идните от една до две години достигат до най-високото си равнище от почти десетилетие, а удовлетворението от "Банк ъф Ингланд" (Bank of England) намалява, според данните от най-новото тримесечно проучване на централната банка в Лондон, предаде Ройтерс.

Участниците в допитването през ноември очакват инфлацията да се увеличи до 3,4 процента през идните една до две години. При същото проучване през август те са очаквали тя да скочи до 3,2 процента. 

Рязко ускоряване на британската инфлация

Инфлацията, която отразява ръста на потребителските цени, през октомври достигна 41-годишен връх от 11,1 процента на годишна основа. Това е повече от пет пъти над целта от 2 процента, към която се стреми "Банк ъф Ингланд", отбелязва Ройтерс. На този фон "нетното обществено удовлетворение" от усилията на британската централна банка за овладяване на инфлацията спада до -12 пункта при -7 пункта, отчетени при допитването през август. Нивото му е на най-ниското си равнище от началото на провеждането на проучването на "Банк ъф Ингланд" през 1999 г.

Централните банкери в Лондон следят внимателно проучванията на инфлационните нагласи за признаци, че гражданите и фирмите очакват да не се промени за дълъг период инфлацията, която е над целевата стойност. Това се приема като индикатор, който оказва влияние при договарянето на заплатите и при изготвянето на ценовите стратегии, въпреки че не всички експерти са убедени, че тези данни може да послужат като значим ориентир за бъдещото поведение на участниците на пазара.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
261 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.09 | 22:24

1
❤️Създадох собствен канал в YouTube, в който излъчвах еротични видеоклипове. Моля, абонирайте се ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини