ЕK планира най-голямата реформа на ДДС от стартирането на единния европейски пазар

  • 08 декември 2022 15:43

  • 561
  • 0
ЕK планира най-голямата реформа на ДДС от стартирането на единния европейски пазар
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

ЕК е представила планове за събиране на допълнително 18 милиарда евро годишно от данъка върху добавената стойност (ДДС) в опит да ограничи една от най-сериозните схеми за избягване на данъци в Европа, съобщава "Файненшъл таймс", предаде БНР.

Предложението включва задължително цифрово отчитане в реално време от компании, продаващи стоки през границите в рамките на блока, за да помогне на властите да хванат измамниците. Те печелят милиарди чрез верижни измами - внасят стоки от страни от ЕС без ДДС и ги продават с ДДС в други части на блока, без да предават данъчните приходи на властите.

Европейската комисия заяви, че преминаването към цифрово отчитане и електронно фактуриране ще помогне за намаляване на измамите с ДДС с до 110 млрд. евро за десет години и ще намали административните разходи и разходите за съответствие за търговците в ЕС с над 4 млрд. евро годишно през следващите десет години.

Предложението идва с първоначални разходи от 11 млрд. евро за счетоводни и ИТ актуализации, според оценки на Комисията, видяна от "Файненшъл таймс".

ЕК изчисли, че данъчната разлика при ДДС - разликата между дължимия и събрания данък - е била 93 млрд. евро през 2020 г., като поне една четвърт е била свързана с търговията в рамките на единния блок. Общият ДДС, събран в ЕС през 2020 г., е бил на стойност 1,021 трлн. евро.

Миналата седмица европейски прокурори разбиха схема за измами с ДДС на стойност 2,2 млрд. евро, чието разкриване отне 18 месеца разследвания в 14 държави членки на съюза. Комисията каза, че би било "много по-лесно" да бъдат хванати, ако информацията в реално време е била достъпна за държавите членки.

Предложението на ЕК също така включва планове за направата на платформи в сектора за краткосрочни наеми и пътувания, подобно на Airbnb и Uber, за да събира и плаща ДДС върху пълната цена на всички резервации.

Браншът иска 9% ДДС за храни и напитки

Последвайте канала на

Десислава Станева
561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини