ЕК предлага таван на цената на газа от 220 евро за мегаватчас

  • 06 декември 2022 15:35

  • 545
  • 0
ЕК предлага таван на цената на газа от 220 евро за мегаватчас
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Страните от Европейския съюз разгледаха последното предложение за по-нисък таван на цените на газа от 220 евро - точно една седмица, преди срещата, на която единният блок се надява да разреши проблема, който раздели сериозно 27-те държави членки, съобщава Ройтерс.

Няколко държави, включително най-голямата икономика в Европа - Германия, се противопоставиха на идеята за каквото и да е ценово ограничение, заявявайки, че това може да затрудни осигуряването на доставките, докато Белгия, Италия и Полша виждат подобен таван като начин за защита на потребителите и икономиките от шока от високите енергийни цени.

Съгласно компромис, предложен късно в понеделник от страна на Чехия, която е ротационен председател на ЕС, горната граница ще бъде въведена, ако цените надхвърлят 220 евро за мегаватчас за пет поредни дни по близкосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF, според последното предложение, диядно от Ройтерс.

Цената на TTF, която служи като европейска референтна стойност, също така трябва да бъде с 35 евро по-висока от референтната цена за втечнения природен газ (LNG) въз основа на многобройните съществуващи оценки на цените на LNG, за да се задейства този таван.

Ревизираното предложение също така увеличава обхвата на тавана на цените, който вече няма да покрива само фючърсните договори за месец напред, търгувани на нидерландския газов хъб TTF, а и договори между един и три месеца напред.

Германия въвежда таван за цената на газа от януари

Новото предложение също така разширява референтните пазари за изчисляване на средната цена на втечнения природен газ, включвайки и цените на LNG на азиатските пазари. Новият чешки компромис е под границата от 275 евро за MWh, предложена на 22 ноември Европейската комисия, която обаче не беше одобрена от европейските енергийни министри.

Някои дипломати от ЕС, говорещи при условие за анонимност, казаха пред Ройтерс, че позициите на страните не са се променили и прогнозираха, че може да е необходима още една среща на 19 декември след министерските разговори следващия вторник.

Постоянните посланици на страните от ЕС ще обсъдят последното проектопредложение в сряда, за да се опитат да се доближат до постигане на споразумение.

Държавите членки, недоволни от предложението на ЕС, също направиха свои предложения. Нидерландия предложи таван на цените само за покупките на газ с подкрепата на правителството, докато страни, включително Белгия и Полша, предлагат променлив таван.

Комисията нямаше желание да предложи таван на цените, който някои страни от ЕС изискваха от месеци, и критикуваха много предложението й (за тавана от 275 евро/MWh) като твърде високо и придружено от толкова строги условия, че е малко вероятно да бъде реално задействано.

Цените на газа се повишиха силно тази година след нахлуването в Украйна на Русия, която дотогава беше водещ износител на синьо гориво за Европа, въпреки че след това последва понижение в сравнение с рекордните нива над 340 евро за мегаватчас, достигнати през август, тъй като европейските страни запълниха газовите си хранилища в опит да се защитят от недостиг на газ през зимните месеци.

Междувременно газовите TTF фючърси с доставка през януари 2023 г. се търгува във вторник без съществена промяна около 135 евро за мегаватчас.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
545 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини