Австрия задейства "спирачка" на цената на битовия ток

  • 30 ноември 2022 14:11

  • 367
  • 1
Австрия задейства "спирачка" на цената на битовия ток
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Всяко австрийско домакинство, което има редовен договор с електроснабдителна компания, от утре ще бъде подпомагано от правителството. Това става възможно, тъй като от 1 декември започва да действа "спирачка" на цената на електроенергията. От тази мярка домакинствата ще спестят за година до 500 евро, заяви днес на пресконференция министърът на финансите Магнус Брунер, пише БТА.

Базовият модел предвижда подкрепа за максимум тричленни домакинства, които потребяват до 2900 киловатчаса годишно. Според правителството това възлиза на около 80 процента от средностатистическото потребление. "Спирачката" се задейства при цена на тока над 10 цента на киловатчас. Горната граница е поставена на 40 цента на киловатчас, което значи, че при такава и по-висока цена потребителят получава 30 цента компенсация от държавата. 

Германия въвежда таван за цената на газа от януари

Потреблението над определения лимит ще се заплаща по пазарните цени. Подкрепено ще бъде потреблението както на постоянния адрес, така и допълнителните адреси - на вилни и други имоти на гражданите. Според министъра на финансите този модел ще укроти инфлацията, ще облекчи финансово гражданите и ще създаде условия за стремеж към спестяване. За домакинствата с повече от трима членове ще бъде увеличен лимитът, но детайлите тепърва ще се разработват. Министър Брунер съобщи още, че те ще бъдат обявени най-късно през пролетта. Идеята е за всеки допълнителен член лимитът да бъде увеличен с 350 киловатчаса годишно, които да се дотират с 30 цента. Това ще облекчи домакинството с още 100 евро годишно.

"Спирачката" на цената на тока е бърз и лесен начин за подкрепа, която се отнася за всички. Освен това държавата ще поеме 75 процента от разходите за електропреносна мрежа за социалнослабите домакинства, от което ще се възползват 300 000 души. "Спирачката" ще бъде в сила до юни 2024 г.

Предложената от някои ръководители на австрийски провинции "спирачка" и за цената на газа за домакинствата, беше отхвърлена от финансовия министър с аргумента, че не е целесъобразна и ситуацията е различна от тази в Германия, където е приета такава мярка. Австрийското правителство ще анализира постоянно как "спирачката" на цената на газа в Германия се отразява на австрийските предприятия, добави Брунер. Правителството отново постави въпроса за намиране на европейско решение.  

Цветелина Кирилова
367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.30 | 20:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини