Принц Уилям фокусира посещението си в САЩ върху климата

  • 28 ноември 2022 21:16

  • 1145
  • 5
Принц Уилям фокусира посещението си в САЩ върху климата
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Британският принц Уилям и принцесата на Уелс ще се опитат да привлекат вниманието към наградата "Ъртшот" (Earthshot) за новатори в областта на околната среда, когато тази седмица направят първото си посещение в САЩ от осем години насам - пътуване, помрачено от напрежението между престолонаследника и брат му Принц ХариПринц ХариПринц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Съсекс (на английски Henry Charles Albert David), и съпругата му Меган, които критикуват британското кралско семейство в американските медии, съобщава БТА.

Уилям и съпругата му Катрин ще пътуват до Бостън в сряда за тридневни обществени ангажименти, преди да обявят носителите на наградата в петък на церемония, водещ изпълнител на която ще бъде поп звездата Били Айлиш.

Бостън - родното място на Джон Ф. Кенеди, беше избран за домакин на втората годишна наградна церемония, тъй като речта на покойния президент от 1962 г., озаглавена "Ние избираме да отидем на Луната", която поставя пред американците предизвикателството да достигнат естествения спътник на Земята до края на десетилетието, вдъхнови принца и неговите партньори да набележат подобна цел за намиране на решения за климатичните промени и други екологични проблеми до 2030 г. 

ООН ще създаде глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност 3 млрд. долара

Първите награди "Ъртшот" бяха връчени миналата година в Лондон, непосредствено преди Обединеното кралство да стане домакин на конференцията за климата КОП26.

Но колкото и да се опитват кралските особи да се съсредоточат върху наградата, Уилям вероятно ще се сблъска с въпроси за Хари и Меган, които критикуваха кралското семейство за расизъм и безчувствено отношение в интервюта с Опра Уинфри и други американски медии. 

Сериалът "Короната" на стрийминг платформата Нетфликс също възкреси някои от най-смутните времена за династията Уиндзор, в момент когато кралското семейство се опитва да покаже, че остава актуално в модерната, мултикултурна Великобритания след смъртта на кралица Елизабет Втора.
 
"Може да се каже, че за кралското семейство, особено що се отнася до Америка, напоследък не беше никак леко", казва Джо Литъл, главен редактор на списание "Маджести". "Те бяха подложени на изобилие от критики заради "Короната" и интервюто с Опра Уинфри, което не се отрази особено добре на династията Уиндзор. Смятам, че е добра възможност, докато са в САЩ, да бъде възстановен балансът, ако изобщо е възможно". 

Каквито и да са тези усилия, те ще бъдат положени в и около Бостън, където Уилям и Кейт ще останат през цялото време на посещението си. 
 
Кралската двойка ще запази фокуса си върху проблемите на околната среда, срещайки се с местни организации, които реагират на покачващото се морско равнище в Бостън. Принц Уилям и принцесата на Уелс ще посетят и центъра Грийнтаун Лабс (Greentown Labs) в Съмървил, Масачузетс, където местни предприемачи работят по проекти за борба с климатичните промени.

Престолонаследникът и съпругата му също така ще обърнат внимание на по-мащабни теми, използвайки звездната си мощ, за да подчертаят работата на организацията "Рока Инк." (Roca Inc.), която се опитва да подобри живота на младите хора, разрешавайки въпроси като расизъм, бедност и лишаване от свобода. Те също така ще посетят Центъра за развитие на детето към Харвардския университет, лидер в изследването на дългосрочното въздействие на преживяванията в ранна детска възраст.

Принц Уилям и принцесата на Уелс ще се срещнат и с кмета на Бостън Мишел Ву и ще посетят Мемориалната библиотека и музей "Джон Ф. Кенеди" заедно с Каролайн Кенеди, дъщерята на покойния президент.

"Принцът и принцесата очакват с нетърпение да прекарат време в Бостън и да научат повече за проблемите, които засягат местните хора, както и да почетат невероятните решения за климата, които ще бъдат изтъкнати чрез наградата "Ъртшот"", се посочва в изявление, направено от двореца Кенсингтън, тяхната официална резиденция.

"Ъртшот" предлага 1 милион лири (1,2 милиона долара) под формата на парична награда за победителите в пет отделни категории: опазване на природата, чист въздух, възраждане на океаните, премахване на отпадъците и изменение на климата. Победителите и всичките 15 финалисти също така получават помощ за разширяване на проектите си, за да отговорят на глобалното търсене.

Победителите ще бъдат обявени на 2 декември в зала "Ем Джи Ем Мюзик Хол" в Бостън на бляскаво шоу с участието на Били Айлиш, Ани Ленъкс, Ели Голдинг. Церемонията ще включва и видео, в което разказвачи са естествоизпитателят Дейвид Атънбъро и актрисата Кейт Бланшет.  

Наградите ще бъдат връчени от актьора Рами Малек, комедийната звезда Катрин О'Хара и актрисата и активистка Шайлийн Удли. Шоуто ще бъде водено от Клара Амфо от Би Би Си и американския актьор и продуцент Даниъл Дей Ким.   

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1145 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.11.29 | 04:40

4
Хахах,тоя какъв пуяк е,не е истина...А жена му последните 2-3 години се състари поне със 20..Предполагам че и двамата страдат от тежки генетични увреждания в следствие на постоянния инцест в семействата им от много поколения!

2022.11.29 | 04:41

5
Хари е единствения нормален в това семейство и за това избяга,а тая Кейт се състари така от злоба и завист към американката!

2022.11.28 | 22:50

3
Ами като е толкова загрижен за климата да ходи да сложи филтър и няколко данъка на изригналия вчера вулкан и яко да му се накара на този лош замърсител.
PaulaFox

2022.11.28 | 21:36

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.28 | 21:24

1
гъз път да види дали се въртят вятърните мелници

Добави коментар

Водещи новини