Разочароващ интерес към бустерна ваксинация срещу COVID-19 в ЕС

  • 24 ноември 2022 16:30

  • 627
  • 2
Разочароващ интерес към бустерна ваксинация срещу COVID-19 в ЕС
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Усвояването на дози от бустерната вакисна срещу COVID-19 в Европейския съюз е "доста разочароващо", каза Марко Кавалери от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на фона на опасенията, че защитата срещу тежки случаи на заболяването може да отслабне през зимата, предава Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1291

Средният европейски процент на повторна ваксинация или получаване на бустер дози е само 29% в групите хора, считани за изложени на най-висок риск, като възрастни хора и хора с отслабен имунитет.

"Безпокойство предизвиква фактът, че тези, които са изложени на най-голям риск от хоспитализация или тежък COVID, не са адекватно защитени", каза на брифинг за новини Марко Кавалери, ръководител на на департамента за заплахи за здравето и ваксинационни стратегии на Европейската агенция по лекарствата.

Въпреки че не се наблюдава голямо увеличение на случаите на COVID-19 през последните седмици, Кавалери каза, че това може да се промени през по-студените зимни месеци.

Учени от САЩ: Повторното заразяване с COVID-19 крие сериозни рискове за здравето

Данните на СЗО, публикувани късно в сряда, показват, че 724 000 нови случая на COVID-19 са докладвани в ЕС през последната седмица, което е спад от 11% спрямо предходната седмица. В началото на октомври, когато експертите предупреждаваха за нова вълна от COVID-19, броят на седмичните случаи достигна 1,5 милиона.

"Този ​​вирус поддържа бърз темп в еволюцията си и новите подварианти на Омикрон и неговите потомци се увеличават", каза Кавалери, добавяйки, че те са по-устойчиви на ваксини.

Последвайте канала на

Калина Христова
627 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Рени

2022.11.24 | 17:04

2
Ясно е, че ще е така. Тези които са разработили Ковид-19 и го пуснаха, просто си разглеждат действието на създадените преди товат подварианти

2022.11.24 | 16:52

1
хахахах какъв интерес бе, кретен! май не си гледал признанието на шефа на шмайзер, че не са правени тестове на супите и всеки ден умират млади, здрави хора от инфаркти, емболии и тромбози!

Добави коментар

Водещи новини