Руснак влиза в затвора в Норвегия, нарушил забрана за управление на дронове

  • 23 ноември 2022 20:34

  • 481
  • 0
Руснак влиза в затвора в Норвегия, нарушил забрана за управление на дронове
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Норвежки съд осъди днес 34-годишен руснак на 90 дни затвор за това, че е управлявал дрон в нарушение на забрана, свързана с войната в Украйна, съобщава БТА, като се позова на местни медии. 

Мъжът, чието име не беше оповестено, не е заподозрян в шпионаж, отбелязва в. "Бергенс тиденде". Той казал, че работи в туристическа агенция, и признал, че е управлявал дрон в Южна Норвегия, за да снима природни пейзажи. 

През последните седмици имаше много съобщения за дронове, забелязани в близост до норвежки крайбрежни петролни и газови платформи. Няколко руски граждани бяха задържани за управление на дронове или за фотографиране на ключови обекти в Норвегия. 

Беларуската армия свали украински разузнавателен дрон

Законите в страната забраняват "приземяването, излитането или прелитането над норвежка територия" на летателни апарати, управлявани от руски компании. Норвегия не е член на ЕС, но съгласува действията си с Брюксел и по-рано тази година реши да наложи въпросната забрана.  

Миналия месец дрон, управляван от осъдения днес мъж, е прелетял над 16 различни места в Норвегия, съобщи телевизия НРК. Негови приятели, които живеят в Русия, му изпращали статии за руснаци, арестувани в Норвегия заради подобни действия.

"Въпреки това той продължил да управлява дрона си без да проучва допълнително въпроса дали има някакви специални разпореждания", заяви окръжният съд в Хордаланд при произнасянето на присъдата. 

Прокуратурата бе поискала 120 дни затвор.

Прокурорът по делото все пак каза, че е "много удовлетворен“ от присъдата. 

Мая Йорданова
481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини