Отвориха „центрове за затопляне“ в Германия

  • 22 ноември 2022 15:52

  • 1540
  • 2
Отвориха „центрове за затопляне“ в Германия
© Pixabay

Тъй като температурите чувствително се понижават, а хората не желаят да пускат отоплението в домовете си заради високите цени на енергията, от днес германският град Оснабрюк в провинция Долна Саксония предлага "центрове за затопляне".

Центровете имат за цел да помогнат на хората, които изпитват затруднения при отоплението на домовете си, заяви първият градски съветник на Оснабрюк Волфганг Бекерман пред общественото радио NDR.

Според градската администрация центровете за затопляне в Оснабрюк са на разположение от 16 до 19 ч. от вторник до четвъртък в младежкия център Heinz Fitschen Haus и от вторник до петък от 9 до 12 ч. и от 14 до 17 ч. в читалището на улица Lerchenstrasse.

Според изчисленията на Федералната статистическа служба между август 2021 г. и август 2022 г. цените на енергията в Германия са се повишили с 35,6%.

През август инфлацията за мазута е 111,5% спрямо предходната година, за природния газ - 83,8%, за електроенергията - 16,6%, а електроцентралите е трябвало да плащат 269,1% повече за природен газ, отколкото през същия месец на миналата година.

Енергийната криза в Европа повишава цените на дървата за огрев и страховете от кражби

Междувременно стана ясно, че с по-малко светлини, атракциони и ледени пързалки ще посрещат своите посетители коледните базари в Германия, за да намалят разходите си за електричество. Първите отварят врати този уикенд, доста преди началото на коледния сезон, за да компенсират двете години провал, предизвикани от пандемията, споделят организаторите.

Греяно вино, наденички и ръчно изработени неща вече се предлагат на коледните базари в Германия. Въпреки това нищо е същото, споделят посетители.

"Поне има някакво коледно настроение, но не може да се сравнява с предишни години. По-малко е." "Всички са щастливи и доволни, че все пак има нещо." "Последните три дни дори не съм спала. Подготвихме се много. Притеснявах се, че няма да дойде никой, но в крайна сметка има големи опашки", споделят те.

Градове като Бамберг, Регенсбург или баварската столица Мюнхен ще спестяват електроенергия чрез използването на LED светлинни вериги и по-кратко време за осветление. Ледът на пързалките пък  е заменен с изкуствени повърхности за кънки. Според някои търговци инфлацията също ще окаже влияние върху базарите.

"Притеснявам се за клиентите, притеснявам се и за решенията, които ще вземат политиците, притеснявам се, че няма да има и достатъчно купувачи.

Цветелина Кирилова
1540 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.11.22 | 20:12

2
там са специалисти по центрове за затопляне и през комина
Ами

2022.11.22 | 17:36

1
Дахау, Освиенцим.

Добави коментар

Водещи новини