Швеция арестува още двама души, заподозрени в шпионаж

  • 22 ноември 2022 14:26

  • 506
  • 0
Швеция арестува още двама души, заподозрени в шпионаж
© Getty Images/Guliver

Шведските власти днес съобщиха, че са арестували още двама души по подозрение в шпионаж, като единият от тях е обвинен в "незаконни разузнавателни дейности срещу Швеция и друга страна", предаде Асошиейтед прес.

В кратко изявление шведската прокуратура каза, че арестите са извършени тази сутрин в района на Стокхолм. Не се посочва коя е другата засегната държава. Не се съобщават и подробности за арестуваните.

Шведската агенция за сигурност съобщи, че операцията, която е включвала претърсване на жилища, е била проведена със съдействието на полицията и шведските въоръжени сили. Шпионската агенция заяви, че разследването "продължава от известно време".

Говорител на Службата за вътрешна сигурност на Швеция (SAPO), заяви пред таблоида "Афтонбладет", че "Швеция не трябва да бъде място, където чужди сили да провеждат незаконни разузнавателни дейности, както срещу Швеция, така и срещу други държави", предаде Ройтерс.

Прокуратурата подчерта, че случаят не е свързан с двамата братя, родени в Иран, които по-рано този месец бяха обвинени в Швеция в шпионаж в полза на Русия при утежняващи вината обстоятелства.

На 11 ноември Швеция повдигна обвинения на двамата натурализирани шведи за предполагаем шпионаж в полза на Русия и нейната служба за военно разузнаване ГРУ в продължение на около десет години - от 2011 г. до 2021 г. Единият от мъжете е работил за вътрешната разузнавателна служба на Швеция. И двамата отричат да са извършили каквото и да било нарушение, отбелязва БТА.

Швеция обвини двама братя в шпионаж в полза на Русия

Последвайте канала на

Константин Тодоров
506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини