Птичи грип застигна ферма в Айова с 1 милион пилета

  • 01 ноември 2022 14:19

  • 515
  • 1
Птичи грип застигна ферма в Айова с 1 милион пилета
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Представители на селскостопанските власти на щата Айова, САЩ, съобщиха, че ферма за яйца в щата е била заразена с птичи грип, предаде Асошиейтед прес.

Предишният случай беше от април, когато заразата беше открита във ферма за пуйки. Последният случай е в окръг Райт в централна Айова на около 130 километра северно от Де Мойн, където се отглеждат около 1,1 милиона пилета. Тази година в Айова са заразени 15 големи ферми, в които се отглеждат пуйки, кокошки носачки и други пилета. Освен това са заразени пет стада в домашни дворове. Тъй като вирусът е силно заразен, всички птици в заразената ферма се убиват и изхвърлят, за да се избегне разпространението на болестта.

Айова беше най-силно засегната със загуби на птици с повече от 13,3 милиона тази година, преди последната открита зараза във ферма.

В национален мащаб повече от 47,7 милиона птици са били засегнати в 43 щата, което включва 251 търговски стада и 328 стада в домашни дворове, показват данните на Министерството на земеделието на САЩ.

В Нидерландия умъртвиха 25 000 кокошки, за да овладеят ново гнездо на птичи грип

Повечето от случаите в Айова са по време на пролетната миграция на диви птици през март и април, като един е докладван в началото на май. Вирусът не беше открит отново, докато стадо в домашен двор не беше заразено на 20 октомври и тогава последната инфекция беше потвърдена в понеделник.

Федерални и щатски служители в земеделието бяха загрижени, че може да се върне с есенната миграция на диви птици, които често носят вируса, но не се разболяват от него. Вирусът може да се разпространи чрез изпражненията или назалния секрет на заразена птица, което може да замърси прах и почва.

"Ние се подготвяме за възможността за допълнителни огнища и работим в тясно сътрудничество с Министерството на земеделието на САЩ и производителите, за да изкореним тази болест от нашия щат", каза министърът на земеделието на Айова Майк Найг.

Той допълни, че с продължаващата миграция продължава да наблягат на необходимостта от строга биосигурност в птицефермите и около стадата в домашни дворове, за да помогнат за предотвратяване и ограничаване на разпространението на този разрушителен вирус.

Виолета Симеонова
515 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.01 | 15:20

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини