Бившият чешки премиер Андрей Бабиш ще се кандидатира за президент

  • 31 октомври 2022 08:41

  • 220
  • 1
Бившият чешки премиер Андрей Бабиш ще се кандидатира за президент
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Бившият министър-председател на Чехия Андрей Бабиш официално обяви в неделя, че се кандидатира на президентските избори през януари, съобщи ДПА.

Два месеца и половина преди изборите опозиционният политик-милиардер постави кандидатурата си за най-високия пост в страната. "Проучванията не ми дават кой знае какъв шанс, но аз съм боец", каза 68-годишният Бабиш пред телевизионния канал "Нова". Кандидатурата на Бабиш за президентските избори се очакваше от месеци.

В момента основателят на партията АНО е подсъдим в качеството си на предприемач в процес за съучастие в измама със субсидии.

"В демократичните страни политикът си подава оставката, когато е подсъдим, но Андрей Бабиш копнеее за имунитет в замъка", написа в Туитър настоящият премиер Петър Фиала, имайки предвид Пражкия замък, където са офисите на президента на Чехия.

Бившият премиер на Чехия отиде на съд за злоупотреба с евросредства

Според анкета на института за проучване на общественото мнение Стем/Марк, проведено преди около месец, 23 процента от гласоподавателите имат намерение да гласуват за бившия генерал и бивш председател на военния комитет на НАТО Петър Павел. На второ място е Бабиш със 17 процента, следван от бившата ректорка на университета "Мендел" в Бърно Дануше Нерудова.

Президентските избори в Чехия ще се проведат на 13 и 14 януари, а вероятният втори тур ще е две седмици по-късно.

Сегашният президент Милош Земан е в края на втория си мандат и няма право да се кандидатира отново, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
220 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.31 | 11:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини