От британската опозиция настояха да се разследва хакерски пробив в телефона на Лиз Тръс

  • 30 октомври 2022 13:26

  • 891
  • 6
От британската опозиция настояха да се разследва хакерски пробив в телефона на Лиз Тръс
© Getty Images/Guliver

Депутатки от британската опозиция настояха вчера за разследване, след като предполагаеми агенти на Кремъл хакнали, според издаван в кралството вестник, мобилния телефон на Лиз ТръсЛиз ТръсМери Елизабет (Лиз) Тръс е британски политик   Лиз Тръс е родена на 26 юли 1975 г. в Оксфорд в, докато е била външен министър, предаде Франс прес.

В. "Мейл он сънди" цитира твърдения на анонимни източници от органите за сигурност, че личният смартфон на бившата премиерка е бил хакнат "от агенти, заподозрени, че работят за Кремъл".

Подозира се, че те са получили достъп до "свръхсекретни разговори с международни партньори".

"Не коментираме мерките за сигурност, засягащи отделни лица", заяви говорител на правителството. Наред с това той каза, че съществуват "устойчиви системи за защита срещу киберзаплахите".

"Всички тези проблеми със сигурността трябва да бъдат разследвани и по тях да се работи на най-високо равнище", отбеляза депутатката от опозиционната Лейбъристка партия Ивет Купър.

Източник заявил пред вестника, че "компрометираният" телефон бил поставен в заключена каса в охраняван правителствен обект, след като злосторниците научили съдържанието на разговори, водени в течение на цяла година, включително "твърде деликатни дискусии" за войната в Украйна.

Взломът на телефона бил разкрит това лято, когато Тръс бе външен министър и водеше кампания, за да оглави консервативната партия и да стане премиер.

Вестникът твърди, че имало "подробности, премълчани" от тогавашния министър-председател Борис Джонсън и неговия най-високопоставен политически съветник Саймън Кейс. 

"Имаме нужда от спешно независимо разследване, за да открием истината", заяви депутатката от партия "Либерални демократи" Лейла Моран.

Искането за разследване е отправено малко след като британската министърка на вътрешните работи Сюела Бравърман беше възстановена на поста от премиера Риши Сунак. По-рано тя подаде оставка заради пропуск в сигурността, понеже изпратила на парламентарист строго секретен документ чрез лична електронна поща. 

Изданието не уточнява на какво се базират подозренията, че предполагаемата атака е дело на Русия, обаче цитира източник, заявил: "Необходимо е известно време, за да се открие кой стои зад този вид атаки, но тенденцията е Русия да стои начело в списъка".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
891 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Факт

2022.10.30 | 17:29

6
Никой западен лидер не призовава за мир в Украйна. Твърде са заети да я тъпчат с оръжия и пари. Това показва какъв е истинският план на Запада за Киев. Необходим е невероятно наивен човек да повярва, че Украйна има дори най-малкия шанс да спечели.
Болгарин

2022.10.30 | 17:13

5
Русофобите махайте се от България! трябва да отидете в Германия, в Америка. и ние сме за мир с Русия, за приятелство
Крымчанин

2022.10.30 | 15:04

3
Русофобка получила бумеранг

2022.10.30 | 16:12

4
затова - Нокиа!
Тони

2022.10.30 | 15:04

2
Русофобите нямат нито аргументи, нито факти, нито нищо, само една омраза и вражда. Една гола пропаганда е цялата му вяра. Няма смисъл да им искаме доказателства - за тях е важна пропагандата, те имат един отговор на всеки въпрос: Русия е виновна!
PaulaFox

2022.10.30 | 13:52

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини