Западът почти готов с таван на цената на руския петрол

  • 27 октомври 2022 14:00

  • 306
  • 2
Западът почти готов с таван на цената на руския петрол
©
Слушай новината Слушай новината

Американски и западни служители финализират плановете за налагане на таван на цените на руския петрол на фона на предупреждението на Световната банка, че всеки план ще изисква активно участие на нововъзникващите пазарни икономики, за да бъде ефективен, предава Ройтерс.

Длъжностни лица казаха, че все още не е определен ценови диапазон, но човек, запознат с процеса, каза, че таванът ще бъде определен в съответствие с историческата средна стойност от $63-64 за барел - ниво, което може да формира естествена горна граница.

Такова ниво е в съответствие с неотдавнашните коментари на министъра на финансите Джанет Йелън, че таван на цената в диапазона от 60 долара ще даде стимул на Русия да продължи да продава петрол.

Администрацията на президента Джо Байдън видя тавана на цените като начин за намаляване на приходите от петрол за Русия, основен източник на финансиране за войната срещу Украйна, като същевременно поддържа потока на руския петрол и избягва скок на цените.

Действителната цена ще бъде определена през следващите седмици преди планираното за 5 декември влизане в сила на европейско ембарго върху руския петрол и свързаните с него ограничения върху транспортирането и застраховането на морски петрол.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън каза, че докладите за всякакъв ценови диапазон са неточни, но отказа подробности.

Американски служители се противопоставиха на доклад на Bloomberg News, цитиращ неназовани източници, които казват, че са били принудени да променят плановете си за тавана на цените, с по-малко участващи страни и на по-високо ценово ниво.

Енергийните министри в ЕС: Общи поръчки на газ от надеждни партньори след края на отоплителния сезон

От Белия дом заявиха пред репортери преди седмици, че намерението за таван на цените вече дава плодове, като дава възможност на страните да изискват по-големи отстъпки от Москва.

Bloomberg също съобщи, че Южна Корея е съобщила насаме на страните от Г-7, че планира да се съобрази с таван на цената на руския петрол, а служители на Г-7 също се опитват да привлекат Нова Зеландия и Норвегия към ценовия таван.

"Белият дом и администрацията поддържат курса за прилагане на ефективен, силен таван на цените на руския петрол в координация с Г-7 и други партньори", каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън в изявление за Ройтерс.

Йелън каза пред репортери по-рано този месец, че коалицията, която настоява за тавана на цените, включва Групата на седемте, Европейския съюз и Австралия и те "не се опитват да ангажират допълнителни държави".

Западни дипломати казват, че горната граница на цената вече дава на Индия и други купувачи на руски петрол по-добро влияние в преговорите с Москва, което им позволява да си осигурят добри отстъпки.

Индонезийският министър на финансите Шри Муляни Индравати каза пред Jakarta Post в интервю, публикувано в сряда, че Йелън й е казала, че таванът ще бъде определен на ниво, което е достатъчно, за да гарантира на Русия печалба, но не и "свръхнормална печалба".

В сряда Световната банка заяви, че таванът на цените на петрола от Г-7 може да повлияе на потока на петрол от Русия, но е "непроверен механизъм" и се нуждае от участието на големите нововъзникващи пазари и развиващите се страни, за да бъде ефективен.

Припомняме, че Русия вече заяви, че няма да търгува със страни, участващи в тавана на цените.

Последвайте канала на

Калина Христова
306 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
марин

2022.10.28 | 06:40

2
как се слага таван на нещо което не е твое.
PaulaFox

2022.10.27 | 19:19

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини