ЕК предложи Фронтекс да играе по-голяма роля в борбата с незаконната имиграция в Балканския район

  • 25 октомври 2022 22:59

  • 848
  • 1
ЕК предложи Фронтекс да играе по-голяма роля в борбата с незаконната имиграция в Балканския район
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия днес предложи европейската агенция за защита на европейските граници Фронтекс да изиграе по-голяма роля в борбата с незаконната имиграция в Балканския район, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1671

Комисията препоръча преговори с Албания, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина, а също одобри и финансова помощ в размер на 39,2 милиона евро за управлението на границите в района. Сумата ще бъде използвана за оборудване за гарантиране на сигурността, като системи за наблюдение, дронове и биометрични устройства

Решението дали да се започнат преговори за разширяване на мандата на Фронтекс към балканския регион сега ще трябва да се вземе от страните членки на ЕС.

92-ма голи мигранти бяха спасени в района на река Марица

Служители на Фронтекс вече са разположени на границите на ЕС с Албания, Сърбия и Черна гора, но не и с Босна и Херцеговина.

Въпреки това нова законова рамка предвижда за тях да бъдат разположени едновременно и по границите на ЕС и по границите с трети страни и им дава повече правомощия.

Миграцията към ЕС през Западните Балкани неотдавна се увеличи значително.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен планира да пътува до региона за няколко дни. Визитата й ще започне в четвъртък.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
848 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.25 | 23:25

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини