Турция настоява за удължаване на споразумението за зърнен коридор

  • 10 октомври 2022 14:41

  • 222
  • 1
Турция настоява за удължаване на споразумението за зърнен коридор
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Турция иска удължаване на действието на споразумението за "зърнения коридор", обяви турският президентски говорител Ибрахим Калън, цитиран от Анадолската агенция.

Пред телевизия СиЕнЕн Калън изтъкна в края на миналата седмица, че Анкара иска удължаване на срока на действие на сделката с Украйна за доставки на зърно, която изтича следващия месец.

Обсъдихме този въпрос с украинската страна. Те имат положително становище по отношение на тази идея. Обсъждаме въпроса и с руснаците, заяви Ибрахим Калън.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите. 

Количеството зърно, транспортирано през украинските пристанища, надхвърля 6 милиона тона

Първоначалното споразумение е за 120 дни и изтича през ноември.

По информация на турските власти над 6,5 милиона тона селскостопанска продукция е изнесена от Украйна през "зърнения коридор" от 1 август.

Виолета Симеонова
222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.10 | 17:07

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини