Инфлацията във Франция се забави до 5.6% през септември

  • 30 септември 2022 14:43

  • 219
  • 0
Инфлацията във Франция се забави до 5.6% през септември
© Pixabay

Повишението на потребителските цени във Франция се е забавило през септември до 5,6 на сто на годишна основа спрямо 5,9 на сто през август, според предварителните данни, публикувани днес от Националния статистически институт (Insee), цитиран от Франс прес.

Този спад на инфлацията се дължи на "забавяне" на увеличението на цените на електроенергията и услугите, обяснява статистическият институт в комюнике, докато повишението на цените на хранителните стоки се е ускорило, а на промишлените стоки е продължило да нараства с близък до регистрирания през предходния месец темп.

След отчетеното през август това е второто забавяне на повишението на цените на потребителските стоки във Франция на годишна основа от юли 2021 г., а инфлацията е била ограничена до 1,2 на сто. 

На месечна основа потребителските цени са се понижили с 0,5 на сто след растеж от 0,5 на сто през август. Цените на електроенергията са се понижили за трети пореден месец вследствие на котировките на петролните продукти. Повишението на годишна основа през септември е било 17,8 на сто спрямо +22,7 на сто през август.

Леко повишение на инфлацията във Франция

Сезонният спад на цените на някои услуги в сферата на туризма е бил по-отчетлив, отколкото миналата година, отбелязва статистическият институт по повод месечното развитите.

На годишна основа увеличението на цените на услугите се е забавило до 3,2 на сто през септември спрямо 3,9 на сто предходния месец. 

През същия период цените на хранителните стоки са се повишили с 9,9 на сто през септември. Цените на пресните продукти са нараснали с 11 на сто през същия период спрямо 3,5 на сто през август. Увеличението на промишлените стоки е продължило  с умерен темп (+3,6 на сто спрямо +3,5 на сто през август).

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който служи за база за сравнение на европейско равнище, е нараснал с 6,2 на сто през септември спрямо 6,6 на сто през август. На месечна основа храмонизираният индекс е намалял с 0,5 на сто спрямо +0,5 на сто предходния месец.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини