Унгария няма да затяга закона за абортите

  • 30 септември 2022 10:10

  • 321
  • 0
Унгария няма да затяга закона за абортите
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Правителството на Унгария не възнамерява да затяга закона за абортите. Това заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва, след като промяна в разпоредбите, която влезе в сила по-рано този месец, предизвика протести сред групи за правата на жените.

Съгласно правилата, изменени от правителството на Орбан, бременните жени, желаещи да направят аборт, ще бъдат принудени да слушат "пулса на сърцето на плода", преди да се подложат на процедурата.

Протести в Унгария заради промените в закона за абортите

От доставчиците на здравни услуги ще се изисква да предоставят на бременните жени, които искат аборт, "ясно разпознаваема индикация за жизнените показатели на плода".

Откакто дойде на власт през 2010 г., националистическото правителство на страната налага "традиционните семейни ценности" и предлага данъчни облекчения и субсидии за семейства, които имат много деца, за да стимулира намаляващата раждаемост в страната.

През 2011 г. правителството записа в конституцията, че "животът на плода ще бъде защитен от зачеването", без активно да затяга законите за абортите. Орбан през 2019 г. обяви, че жените с четири деца ще бъдат освободени от плащане на данък върху доходите за цял живот.

Съществуващият закон за абортите позволява на жените да прекъсват бременността през първите 12 седмици по медицински или социални причини. Но изключенията позволяват прекъсването да се извърши до 24-та седмица.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини