Папа Франциск е съдействал за размяната на военнопленници в Украйна

  • 29 септември 2022 17:04

  • 578
  • 1
Папа Франциск е съдействал за размяната на военнопленници в Украйна
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март каза, че е съдействал за организирането за размяна на военнопленници в Украйна, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 8457

Агенцията отбелязва, че не е ясно обаче каква роля е изиграл Светият отец.

Според йезуитското списание "Чивита католика" папата е споменал за тази своя намеса по време на среща с йезуити миналата седмица в Казахстан. Той бил посетен от голям брой украинци - граждани и официални лица, които му разказвали за войната.

Папа Франциск: Украинците са подложени на диващина

Един военен, който се занимавал с размяна на пленници, му предоставил списък с над 300 имена на военнопленници и го помолил да съдейства за размяната.

"Незабавно се обадих на руския посланик да го попитам дали може да се направи нещо, дали може да бъде извършана размяната на затворници", доверил Франциск.

Миналата седмица Украйна и Русия си размениха около 300 пленници; подобни размени имаше и по-рано през войната, припомня ДПА. Частната среща на папата с йезуити се е състояла на 15 септември в Казахстан, след като там Франциск участва в международна среща на религиозни лидери.

Виолета Симеонова
578 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.29 | 17:39

1
Попе къде се бъркаш това е политика ти може само да се молиш.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини