Чехия поднови проверките по границата си със Словакия на фона на нова миграционна вълна

  • 29 септември 2022 16:54

  • 399
  • 0
Чехия поднови проверките по границата си със Словакия на фона на нова миграционна вълна
© Getty images (архив)

Чешката полиция тази сутрин отправи предупредителни изстрели във въздуха, преди да задържи шофьор на микробус, превозващ 15 мигранти, след като Чехия и Австрия подновиха проверките по границите си със Словакия на фона на нова миграционна вълна, предаде АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 829


В Чехия от вчера на 27 контролно-пропускателни пункта на границата със Словакия се правят гранични проверки. Австрия отвори на границата си със Словакия 11 пункта.

Чешката полиция съобщи за задръствания и особено натоварен трафик на тежкотоварните превозни средства.

Първоначално проверките ще се извършват в продължение на 10 дни.

Австрия, Чехия и Словакия са част от безвизовото Шенгенско пространство, в което по принцип има свободно движение на хората. Държави от Шенгенското пространство са въвеждали и преди временен граничен контрол по различни причини, включително за ограничаване на незаконната миграция и за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

През първите 8 часа на засиления граничен контрол на чешка територия са задържани около 120 нелегални мигранти и 9 трафиканти, съобщи чешката полиция.

"Целта не е да се усложнява живота на чешките и словашките граждани. Целта е да стане ясно на контрабандистите, които са истинските престъпници, че имат бариера на границата", заяви министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан.

Латвия изгражда постоянна ограда по границата си с Беларус

Той каза това, след като премиерът на Словакия Едуард Хегер разкритикува мярката. До края на 1992 г. Чехия и Словакия бяха една държава - Чехословакия.

Чехия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, "ще положи максимални усилия, за да намери общоевропейско решение" на проблема с нелегалната миграция, заяви още Ракушан.

Словакия иска да помогне за подсилване на външната граница на Шенгенското пространство между Унгария и Сърбия, за да се ограничи потокът от мигранти. Словашкият министър на вътрешните работи Роман Микулец каза, че ако разговорите със съседните държави не доведат до решение, страната му също ще започне гранични проверки.

След като Русия нахлу в Украйна, Чехия прие около 430 000 украински бежанци. Ракушан уточни, че мярката не е свързана с бягащите от войната в Украйна, а с незаконната миграция.

Министерството на вътрешните работи на Чехия каза, че проверките са необходими, след като тази година властите са задържали близо 12 000 мигранти, повечето от които - от Сирия. Това е значително повече от 8500-те хиляди човека, преминали незаконно чешките граници по време на предишната масова миграционна вълна в Европа през 2015 г., когато Чехия не бе част от основния бежански маршрут. През тази година са арестувани около 125 трафиканти на хора, което е значително увеличение в сравнения с предходни години.

Мигрантите използват Чехия като транзитна точка по пътя си предимно от Турция към западноевропейски държави и не кандидатстват за убежище в страната.

"Разбира се, съществува опасност" съседна Германия, която е ключов партньор на Чехия, също да започне проверки по двустранната граница. "Правим всичко възможно, за да предотвратим това", заяви чешкият вътрешен министър след разговори с представители на германските власти.

Чехия, заедно с Унгария и Полша, отказа да се съобрази с програмата за настаняване на бежанци, стартирана от Европейската комисия, след като през 2015 г. в ЕС влязоха над един милион мигранти, по-голямата част от които бягаха от войната в Сирия и Ирак.

 

Валери Зайцев
399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини