Финландия затваря границите си за руснаци

  • 29 септември 2022 15:54

  • 1146
  • 2
Финландия затваря границите си за руснаци
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Изправена пред рязко увеличаване на броя на пристигащите от Русия, от полунощ днес (21:00 ч. по Гринуич) Финландия ще затвори границите си за руски граждани с европейски туристически визи, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13956

Обявената от Москва "частична мобилизация" за войната в Украйна, довела до рязко увеличение на броя на пристигащите от Русия,  "значително повлия" за взимане на това решение, заяви министърът на външните работи на Финландия Пека Хависто. Незаконните референдуми в Източна Украйна и предполагаемият саботаж на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море "засилиха безпокойството", добави той.

По този начин скандинавската страна се присъединява де факто към решението, взето в началото на септември от Полша и трите балтийски страни (Естония, Латвия, Литва) - членки на Европейския съюз с обща граница с Русия.

Русия е на път да анексира 15% от територията на Украйна преди 70-я рожден ден на Путин

Мярката беше обсъждана във Финландия още преди указа на Владимир Путин за мобилизация поради значителния брой посещения на руски туристи през лятото, което предизвика полемика в северната страна.

От 1 септември Финландия намали броя на визите, включително за туристически цели, издавани на руски граждани, до една десета от обичайния - стъпка, разглеждана като проява на солидарност с Украйна. По-рано външният министър изрази особени притеснения от руския "туристически маршрут" през летището на Хелзинки. Руснаците влизаха в съседна Финландия, за да летят оттам за други европейски държави, като начин за заобикаляне на наложената след началото на войната забрана за полети от Русия.

Руските граждани все още могат да влизат във Финландия по семейни причини, с цел обучение или работа. Изключение се прави и за руски дисиденти.

Решението "цели да спре руския туризъм към Финландия и свързаното с него транзитно преминаване през страната", заяви на пресконференция Хависто.

Хелзинки призна, че решението може да доведе до увеличаване на молбите за убежище и опитите за нелегално преминаване на границата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1146 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2022.09.29 | 18:27

2
Целия свят ще си затвори границите за руснаци.
Гост

2022.09.29 | 17:15

1
Всички да затварят границите за тях,даже да ги екстрадират да си ходят при путина да му лижат гъза или да го трепят

Добави коментар

Водещи новини