Умерената коалиционна партия в Швеция иска повече време за съставяне на коалиция след победата на изборите

  • 28 септември 2022 19:29

  • 386
  • 0
Умерената коалиционна партия в Швеция иска повече време за съставяне на коалиция след победата на изборите
© Getty Images

Улф Кристерсон, лидерът на Умерената коалиционна партия в Швеция, поиска днес от председателя на парламента още две седмици, за да се опита да сформира коалиция и да изготви политически дневен ред, след като неговият десен блок спечели ограничени места в парламентарните избори този месец, предаде Ройтерс.

На изборите, провели се на 11 септември, Умерената коалиционна партия, Християндемократическата партия, „Шведски демократи“ и „Либералите“ спечелиха 176 места, а лявоцентристите спечелиха 173. Техният съюз обаче трябва да бъде формализиран, ако Улф Кристерсон иска да стане министър-председател.

„Нищо не е финализирано, докато всичко не бъде финализирано“, каза лидерът на Умерената коалиционна партия Улф Кристерсон пред репортери след среща с председателя на парламента Андреас Норлен. 

Докато десният блок има ясно мнозинство, съставянето на правителство остава сложно. Партията на Кристерсон има по-малко места от „Шведските демократи“ - популистка, антиимигрантска партия с корени в крайната десница. Въпреки това лидерът на "Шведските демократи" Ими Окешон не може да си осигури достатъчно подкрепа, за да състави сам правителство.

Десните печелят изборите в Швеция

Либералите, от чиято подкрепа Кристерсон също се нуждае, изключиха възможността да участват в правителството с „Шведските демократи“ и няма да подкрепят коалиция, включваща тях.

Най-вероятният изход е коалиция между умерените и християндемократите с подкрепата в парламента от либералите и шведските демократи, но балансирането между исканията и на четирите партии би било трудно.

Кристерсон каза, че ще се срещне отново другата сряда с Андреас Норлен, за да направи изявление пред пресата. Срокът, поставен от Норлен, е 15 октомври, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
386 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини