Фирмите в Унгария от 1-ви януари ще могат да плащат данъци в евро или долари

  • 27 септември 2022 11:29

  • 384
  • 0
Фирмите в Унгария от 1-ви януари ще могат да плащат данъци в евро или долари
© Pixabay

Унгария ще позволи на компаниите да плащат общински корпоративни данъци в евро или долари от 1-ви януари 2023 г., се каза в правителствен указ, публикуван късно в понеделник, съобщава Ройтерс.

Правителството на премиера Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, обяви този плана през юли - ход, който според анализаторите може да увеличи резервите на Унгария в твърда валута, за да помогне за покриване на високите разходи за внос на енергия.

Унгария внася по-голямата част от необходимия газ и петрол от Русия, като растящите цени след началото на войната в Украйна разшириха търговския й баланс и доведоха до дефицит по текущата сметка. Освен това Будапеща все още е в спор с Брюксел за милиарди евро фондове от ЕС, напомня БНР. Правителството обеща да изпълни всички свои ангажименти за отключване на това финансирането и през миналата седмица внесе в парламента пакет от закони срещу корупцията.

Според последни данни дефицитът по текущата сметка на Унгария възлиза на 2,63 млрд. евро през второто тримесечие, което е повече от прогнозирания дефицит в размер на 2,1 млрд. евро.

"Нетният внос на енергия в Унгария може да достигне 10% от БВП през 2022 г., сочейки към по-нататъшно разширяване на дефицита по текущата сметка, който се очаква да достигне около 9% от БВП тази година в зависимост от цените на газа през последното тримесечие", посочи анализаторът на Citigroup Естер Гаргян.

Според него "перспективите за 2023 г. също изглеждат предизвикателни, сочейки за риск от липса на подобрение в баланса по текущата сметка, ако няма отстъпление в цените на енергията".

Последвайте канала на

Десислава Станева
384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини